Prof.Dr. Halil Çivi
Köşe Yazarı
Prof.Dr. Halil Çivi
 

Adalet nedir?

Adalet , yönetenler açısından; din, mezhep, tarikat, cemaat, ırk, renk, soy, aile bağı, siyasi yakınlık, arkadaşlık, cinsiyet farkı,  hemşehrilik, etnik köken...ve  benzeri başka hiç bir ölçü aramadan, meşru  emeğine ve gösterdiği mesleki,aklî ve bilimsel liyakatına göre herkese hak ettiğini verebilmek; hiç olmazsa samimi olarak bu yolda çaba ve çalışma içinde olabilmektir. Adalet; ahlakın mayası, hukukun özü, toplumun can ve mal güvenliği, barış ve huzuru ve devletin temel varlık nedenidir. Adalet, devleti yönetenlerin ahlak ve hukuk çemberi dışına çıkmayarak ve hatta her türlü davranışları ile toplumda ROL MODEL, örnek insan olabilmeleridir. Adalet, toplumda tereddütsüz olarak herkesin can, mal, sağlık, eğitim, istihdam, gelir, inanç ve fikir özgürlüğü güvencesi içinde  olabilmesidir. Adaletin temel güvencesi kişi ya da kişiler değil hukuktur; hukuk devletidir. Hukukun üstünlüğü  kapasayıcılığı ve koruyuculuğudur. Bağımsız ve özgür yargı sistemidir.Hak, hukuk ve adaletten asla ödün vermeyen bağımsız mahkemeler ve  özgür vicdanlı yargıçlardır. Gerek birey, gerek aile ve gerekse toplum açısından adaletsiz bir yönetim kaos ve zulüm demektir; sürdürülemezdir. Adaletsiz bir devlet ya da adaletsiz bir iktidar, er ya da geç, çürüyüp yıkılmaya mahkumdur. 
Ekleme Tarihi: 16 Ağustos 2021 - Pazartesi

Adalet nedir?

Adalet , yönetenler açısından; din, mezhep, tarikat, cemaat, ırk, renk, soy, aile bağı, siyasi yakınlık, arkadaşlık, cinsiyet farkı,  hemşehrilik, etnik köken...ve  benzeri başka hiç bir ölçü aramadan, meşru  emeğine ve gösterdiği mesleki,aklî ve bilimsel liyakatına göre herkese hak ettiğini verebilmek; hiç olmazsa samimi olarak bu yolda çaba ve çalışma içinde olabilmektir.

Adalet; ahlakın mayası, hukukun özü, toplumun can ve mal güvenliği, barış ve huzuru ve devletin temel varlık nedenidir. Adalet, devleti yönetenlerin ahlak ve hukuk çemberi dışına çıkmayarak ve hatta her türlü davranışları ile toplumda ROL MODEL, örnek insan olabilmeleridir.

Adalet, toplumda tereddütsüz olarak herkesin can, mal, sağlık, eğitim, istihdam, gelir, inanç ve fikir özgürlüğü güvencesi içinde  olabilmesidir.

Adaletin temel güvencesi kişi ya da kişiler değil hukuktur; hukuk devletidir. Hukukun üstünlüğü  kapasayıcılığı ve koruyuculuğudur. Bağımsız ve özgür yargı sistemidir.Hak, hukuk ve adaletten asla ödün vermeyen bağımsız mahkemeler ve  özgür vicdanlı yargıçlardır.

Gerek birey, gerek aile ve gerekse toplum açısından adaletsiz bir yönetim kaos ve zulüm demektir; sürdürülemezdir. Adaletsiz bir devlet ya da adaletsiz bir iktidar, er ya da geç, çürüyüp yıkılmaya mahkumdur. 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gunestv.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
Malatya haberleri