Tarık Kaya
Köşe Yazarı
Tarık Kaya
 

Mitolojik Öykü

İnsanoğlu henüz yaratılmamış. Dert tanrısı dertli dertli yeryüzünü dolaşırken Toprak Ananın evini görmüş. gelmişken toprak anayı ziyaret etmiş. Sohbet falan derken dert tanrısı "Toprak Ana biliyorsun çok dertliyim. Eğer müsaaden olursa topraklarınla, çamurunla vakit geçireyim" demiş. Toprak Ana bonkördür. uygun usullerle kendisinden bir şey dileyene bereketini esirgemezmiş. Dert tanrısına müsaade etmiş... Dert tanrısı toprak, çamur falan derken bu malzemeyle insan heykeli yapmış. O sırada oradan geçen Zeus bu ilginç ama mükemmel sanat eseri için "bu benim de çok hoşuma gitti. Ben buna ruhumdan üfleyeyim de can bulsun" diyerek insanoğluna can vermiş. 3 tanrı, meydana gelen insanoğlunu o kadar çok sevmişler ki aralarında hemen mülkiyet kavgası çıkmış. İnsanoğlunu paylaşamamışlar. Zaman tanrısını hakem seçerek karar vermesini istemişler. Zaman tanrısı üçünü de dinlemeye başlamış. Toprak Ananın iddiası: Bu meydana gelen eser benim malzememden yapılmıştır. Dert tanrısının ve Zeusun katkılarını yadsıyamam, ama ana madde benim olduğu için insanoğlunun bana verilmesi daha uygun düşer. Dert tanrısının iddiası: Toprak Ananın malzemelerini kullandığım doğrudur  ama onu bir eser haline getirerek daha önce hiç görülmemiş bir eser meydana getirdim. Bu eserin el emeği de fikri de bana aittir. Zeusun da bu esere can vermesiyle bunun kıymetinin arttığını kabul ediyorum. Ancak ben böyle bir şey meydana getirmeseydim ne toprak ananın malzemesi böyle bir şahesere dönüşecekti ne de Zeus ona ruh verecekti. İnsanoğlunun mülkiyetinin bana verilmesi daha uygun olur. Zeusun iddiası: Toprak Ananın malzemesinden, dert tanrısının hünerinden meydana gelen bu şeyin kıymetinin katlanmasına benim ona verdiğim ruh neden olmuştur. bu sebeple insanoğlunun mülkiyetinin bana verilmesi daha uygun olur... Zaman tanrısı karar vermek için zaman ister. Ortada mevcut bir eserde izaleyi şüyu (ortaklığın giderilmesi) davası var. ancak müddeabih (dava konusu) bölünebilir bir şey değil. Karar vermek için uzun bir zaman düşünür. Madem hakim seçildi hak dağıtmaktan da imtina edemez. En sonunda bir sonuca varır. Tarafları çağırır ve hükmünü açıklar. Gereği düşünüldü: 1-Ben zaman tanrısı olarak insan oğluna bir vade biçiyorum. 2-İnsanoğlunun bu vadesi bitince bedeni Toprak Anaya,  ruhu da Zeusa ait olacaktır. 3-İnsanoğlu bu vadeye kadar dert tanrısının malıdır.   Kesin olarak karar verildi. Bu mitolojik öyküyü ben yazmadım. Mitolojik öykülerin insanlığın ortak değeri olduğu gerçeğinden yola çıkarak, alınan karar üzerinde biraz düşünelim mi? Ya da biraz tartışalım mı? Ne dersiniz…  
Ekleme Tarihi: 23 Eylül 2021 - Perşembe

Mitolojik Öykü

İnsanoğlu henüz yaratılmamış. Dert tanrısı dertli dertli yeryüzünü dolaşırken Toprak Ananın evini görmüş. gelmişken toprak anayı ziyaret etmiş. Sohbet falan derken dert tanrısı "Toprak Ana biliyorsun çok dertliyim. Eğer müsaaden olursa topraklarınla, çamurunla vakit geçireyim" demiş. Toprak Ana bonkördür. uygun usullerle kendisinden bir şey dileyene bereketini esirgemezmiş. Dert tanrısına müsaade etmiş...

Dert tanrısı toprak, çamur falan derken bu malzemeyle insan heykeli yapmış. O sırada oradan geçen Zeus bu ilginç ama mükemmel sanat eseri için "bu benim de çok hoşuma gitti. Ben buna ruhumdan üfleyeyim de can bulsun" diyerek insanoğluna can vermiş.

3 tanrı, meydana gelen insanoğlunu o kadar çok sevmişler ki aralarında hemen mülkiyet kavgası çıkmış. İnsanoğlunu paylaşamamışlar.

Zaman tanrısını hakem seçerek karar vermesini istemişler. Zaman tanrısı üçünü de dinlemeye başlamış.

Toprak Ananın iddiası: Bu meydana gelen eser benim malzememden yapılmıştır. Dert tanrısının ve Zeusun katkılarını yadsıyamam, ama ana madde benim olduğu için insanoğlunun bana verilmesi daha uygun düşer.

Dert tanrısının iddiası: Toprak Ananın malzemelerini kullandığım doğrudur  ama onu bir eser haline getirerek daha önce hiç görülmemiş bir eser meydana getirdim. Bu eserin el emeği de fikri de bana aittir. Zeusun da bu esere can vermesiyle bunun kıymetinin arttığını kabul ediyorum. Ancak ben böyle bir şey meydana getirmeseydim ne toprak ananın malzemesi böyle bir şahesere dönüşecekti ne de Zeus ona ruh verecekti. İnsanoğlunun mülkiyetinin bana verilmesi daha uygun olur.

Zeusun iddiası: Toprak Ananın malzemesinden, dert tanrısının hünerinden meydana gelen bu şeyin kıymetinin katlanmasına benim ona verdiğim ruh neden olmuştur. bu sebeple insanoğlunun mülkiyetinin bana verilmesi daha uygun olur...

Zaman tanrısı karar vermek için zaman ister. Ortada mevcut bir eserde izaleyi şüyu (ortaklığın giderilmesi) davası var. ancak müddeabih (dava konusu) bölünebilir bir şey değil. Karar vermek için uzun bir zaman düşünür. Madem hakim seçildi hak dağıtmaktan da imtina edemez. En sonunda bir sonuca varır.
Tarafları çağırır ve hükmünü açıklar.

Gereği düşünüldü:

1-Ben zaman tanrısı olarak insan oğluna bir vade biçiyorum.

2-İnsanoğlunun bu vadesi bitince bedeni Toprak Anaya,  ruhu da Zeusa ait olacaktır.

3-İnsanoğlu bu vadeye kadar dert tanrısının malıdır.


 

Kesin olarak karar verildi.

Bu mitolojik öyküyü ben yazmadım. Mitolojik öykülerin insanlığın ortak değeri olduğu gerçeğinden yola çıkarak, alınan karar üzerinde biraz düşünelim mi? Ya da biraz tartışalım mı? Ne dersiniz…

 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gunestv.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
Malatya haberleri