Rekabet Kurulu, Trendyol Hakkında Soruşturma Açılmasına Karar Verdi

Ekonomi (Anka) - Anka Haber Ajansı | 11.10.2021 - 17:55, Güncelleme: 11.10.2021 - 17:55 2873+ kez okundu.
 

Rekabet Kurulu, Trendyol Hakkında Soruşturma Açılmasına Karar Verdi

Rekabet Kurulu, eylül ayı sonunda geçici tedbir kararı aldığı e-ticaret platformu Trendyol hakkında, "çevrim içi pazar yeri uygulamalarında rekabet ihlali tespiti" için soruşturma açılmasına kararlaştırdı.

Rekabet Kurulu, Trendyol'un çevrim içi pazarındaki uygulamalarıyla 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’u ihlal ettiği iddiası üzerine yürüttüğü ön araştırmayı tamamlayarak karara bağladı. Kurul, yaptığı ön araştırmada elde edilen bilgi, belge ve yapılan tespitler sonucu bulguları ciddi ve yeterli bularak, şirket hakkında soruşturma başlatılmasına karar verdi. Rekabet Kurulu açıklamasında şöyle denildi: "Ön araştırmada elde edilen bilgi, belge ve yapılan tespitleri 23.09.2021 tarihli toplantısında müzakere eden Rekabet Kurulu, bulguları ciddi ve yeterli bularak; 4054 sayılı Kanun’un 4. ve 6. maddesini ihlal edip etmediğinin tespitine yönelik olarak; Trendyol ve aynı ekonomik bütünlük içinde yer alan diğer teşebbüsler hakkında soruşturma açılmasına, 21-44/650-M sayı ile karar verdi." Soruşturmaya gerekçe olarak gösterilen Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'un 4 ve 6. maddeleri şöyle: "Rekabeti Sınırlayıcı Anlaşma, Uyumlu Eylem ve Kararlar Madde 4- Belirli bir mal veya hizmet piyasasında doğrudan veya dolaylı olarak rekabeti engelleme, bozma ya da kısıtlama amacını taşıyan veya bu etkiyi doğuran yahut doğurabilecek nitelikte olan teşebbüsler arası anlaşmalar, uyumlu eylemler ve teşebbüs birliklerinin bu tür karar ve eylemleri hukuka aykırı ve yasaktır. Hâkim Durumun Kötüye Kullanılması Madde 6- Bir veya birden fazla teşebbüsün ülkenin bütününde ya da bir bölümünde bir mal veya hizmet piyasasındaki hâkim durumunu tek başına yahut başkaları ile yapacağı anlaşmalar ya da birlikte davranışlar ile kötüye kullanması hukuka aykırı ve yasaktır." GEÇİCİ TEDBİR KARARI VERİLMİŞTİ Trendyol hakkında Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'un ilgili maddelerinin ihlal edilip edilmediğinin tespiti amacıyla eylül ayı sonunda ön araştırma yapılmasına karar verilmişti.  Ön araştırma sürecinde algoritmalar ve bilişim sistemlerinde yer alan veriler üzerinde yapılan yerinde inceleme sonucunda, Trendyol'un hem üçüncü taraf satıcıların satışlarına aracılık ettiği hem de TrendyolMilla, TrendyolMan ve TrendyolKids gibi kendi markalarının satıcısı olduğu aynı platform üzerinde, kendi ürünlerine haksız avantaj sağlayacak şekilde listeleme algoritmasına müdahale ettiği, kendi markalarının pazarlama stratejisinin oluşturulmasında pazaryeri faaliyetleri kapsamında elde edilen verileri kullandığı, yine algoritmaya yapılan müdahalelerle pazaryerinde satış yapan satıcılar arasında ayrımcılık yaptığı tespit edilmişti.
Rekabet Kurulu, eylül ayı sonunda geçici tedbir kararı aldığı e-ticaret platformu Trendyol hakkında, "çevrim içi pazar yeri uygulamalarında rekabet ihlali tespiti" için soruşturma açılmasına kararlaştırdı.

Rekabet Kurulu, Trendyol'un çevrim içi pazarındaki uygulamalarıyla 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’u ihlal ettiği iddiası üzerine yürüttüğü ön araştırmayı tamamlayarak karara bağladı.

Kurul, yaptığı ön araştırmada elde edilen bilgi, belge ve yapılan tespitler sonucu bulguları ciddi ve yeterli bularak, şirket hakkında soruşturma başlatılmasına karar verdi.

Rekabet Kurulu açıklamasında şöyle denildi:

"Ön araştırmada elde edilen bilgi, belge ve yapılan tespitleri 23.09.2021 tarihli toplantısında müzakere eden Rekabet Kurulu, bulguları ciddi ve yeterli bularak; 4054 sayılı Kanun’un 4. ve 6. maddesini ihlal edip etmediğinin tespitine yönelik olarak; Trendyol ve aynı ekonomik bütünlük içinde yer alan diğer teşebbüsler hakkında soruşturma açılmasına, 21-44/650-M sayı ile karar verdi."

Soruşturmaya gerekçe olarak gösterilen Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'un 4 ve 6. maddeleri şöyle:

"Rekabeti Sınırlayıcı Anlaşma, Uyumlu Eylem ve Kararlar

Madde 4- Belirli bir mal veya hizmet piyasasında doğrudan veya dolaylı olarak rekabeti engelleme, bozma ya da kısıtlama amacını taşıyan veya bu etkiyi doğuran yahut doğurabilecek nitelikte olan teşebbüsler arası anlaşmalar, uyumlu eylemler ve teşebbüs birliklerinin bu tür karar ve eylemleri hukuka aykırı ve yasaktır.

Hâkim Durumun Kötüye Kullanılması

Madde 6- Bir veya birden fazla teşebbüsün ülkenin bütününde ya da bir bölümünde bir mal veya hizmet piyasasındaki hâkim durumunu tek başına yahut başkaları ile yapacağı anlaşmalar ya da birlikte davranışlar ile kötüye kullanması hukuka aykırı ve yasaktır."

GEÇİCİ TEDBİR KARARI VERİLMİŞTİ

Trendyol hakkında Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'un ilgili maddelerinin ihlal edilip edilmediğinin tespiti amacıyla eylül ayı sonunda ön araştırma yapılmasına karar verilmişti.  Ön araştırma sürecinde algoritmalar ve bilişim sistemlerinde yer alan veriler üzerinde yapılan yerinde inceleme sonucunda, Trendyol'un hem üçüncü taraf satıcıların satışlarına aracılık ettiği hem de TrendyolMilla, TrendyolMan ve TrendyolKids gibi kendi markalarının satıcısı olduğu aynı platform üzerinde, kendi ürünlerine haksız avantaj sağlayacak şekilde listeleme algoritmasına müdahale ettiği, kendi markalarının pazarlama stratejisinin oluşturulmasında pazaryeri faaliyetleri kapsamında elde edilen verileri kullandığı, yine algoritmaya yapılan müdahalelerle pazaryerinde satış yapan satıcılar arasında ayrımcılık yaptığı tespit edilmişti.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gunestv.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
Malatya haberleri