Kayısıda Sonbahar Bakımı Uyarısı

Gündem (Web Sitesi) - Web Sitesi | 25.09.2021 - 14:38, Güncelleme: 25.09.2021 - 14:38 5370+ kez okundu.
 

Kayısıda Sonbahar Bakımı Uyarısı

Malatya Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı ve Ziraat Mühendisi Fevci Çiçek; "Sonbaharda yapılacak her türlü gerek budama, gerek gübreleme bakımları bir sonraki sezondaki ürünün miktarını, kalitesini, ağacın gelişimini doğrudan etkileyen unsurlar. Bu yüzden hassasiyetle ihmal etmeden yapmaları gerekiyor. " dedi.

Malatya Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı ve Ziraat Mühendisi Fevci Çiçek, Sonbaharda bahçe, kayısı ve tarla bakımlarıyla alakalı çiftçilere önerilerde bulunarak yapılması gerekenler hakkında detaylı bilgiler paylaştı.  "DAL KURUMALARINA DİKKAT" Kayısı ağaçlarında dal kurulmaları ve doğru budamaya önem verilmesi gerektiğini hatırlatan Çiçek;" İçinde bulunduğumuz dönem budamanın, gübrelemenin olduğu dönemdir. Özellikle kayısı üreticilerimiz için budama çok hassas bir konu. Budama sadece dal çıkartma mevzusu değildir. Bir sonraki dönemde ağacın uygun meyve vermesini, ömrünü belirleyen bir çalışmadır. Bu nedenle de çiftçilerimizin bu konuya hassasiyetle dikkat etmeleri gerekmektedir. Dal kurumasına bağlı olarak kurumuş dalların ayıklanması, tekniğine uygun olarak budama yapılaması çok çok önem arz etmektedir. Bir diğer konuda çiftçinin toprak tahlili yaparak gübre kullanmaları gerekli. Besin değerini buna göre yapmaları gerekmekte. Sonbaharda yapılacak her türlü gerek budama, gerek gübreleme bakımları bir sonraki sezondaki ürünün miktarını, kalitesini, ağacın gelişimini doğrudan etkileyen unsurlar. Bu yüzden hassasiyetle ihmal etmeden yapmaları gerekiyor. " dedi. ZİRAİ MÜCADELE BAŞLAYACAK Zirai mücadele konusunda önümüzdeki süreçte de yapılması gerekenler hakkında bilgiler paylaşan Çiçek;"Yine önümdeki dönemlerde zirai mücadele dönemi başlayacak. Malatya'da iklim faktörlerinin sıkı sık değişmesiyle beraberde ağaçlarda birçok ideolojik gelişmeler ve farklılıklar ortaya çıkıyor bu nedenle yüzde 3'lük bordo bulamacını ihmal etmeden kesinlikle kullanmalarını tavsiye ediyoruz. Diğer meyveler yumuşak çekirdekli elma, armutta içinde bulunduğumuz dönem hasat dönemi. Hasatlar tamamlanmasına müteakip budamalar genelde ilkbaharda, gübreleme bu süreçte yapılır. 1 Ay sonra tarla tarımında toprak hazırlığı ve düzlüklerin yapılacağı dönem. Yine toprak tahlillerini ve bakımlarını, gübrelemelerini doğru ve teknik destek alarak yapmaları çiftçilerimizin lehine olacaktır."
Malatya Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı ve Ziraat Mühendisi Fevci Çiçek; "Sonbaharda yapılacak her türlü gerek budama, gerek gübreleme bakımları bir sonraki sezondaki ürünün miktarını, kalitesini, ağacın gelişimini doğrudan etkileyen unsurlar. Bu yüzden hassasiyetle ihmal etmeden yapmaları gerekiyor. " dedi.

Malatya Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı ve Ziraat Mühendisi Fevci Çiçek, Sonbaharda bahçe, kayısı ve tarla bakımlarıyla alakalı çiftçilere önerilerde bulunarak yapılması gerekenler hakkında detaylı bilgiler paylaştı. 

"DAL KURUMALARINA DİKKAT"

Kayısı ağaçlarında dal kurulmaları ve doğru budamaya önem verilmesi gerektiğini hatırlatan Çiçek;" İçinde bulunduğumuz dönem budamanın, gübrelemenin olduğu dönemdir. Özellikle kayısı üreticilerimiz için budama çok hassas bir konu. Budama sadece dal çıkartma mevzusu değildir. Bir sonraki dönemde ağacın uygun meyve vermesini, ömrünü belirleyen bir çalışmadır. Bu nedenle de çiftçilerimizin bu konuya hassasiyetle dikkat etmeleri gerekmektedir. Dal kurumasına bağlı olarak kurumuş dalların ayıklanması, tekniğine uygun olarak budama yapılaması çok çok önem arz etmektedir. Bir diğer konuda çiftçinin toprak tahlili yaparak gübre kullanmaları gerekli. Besin değerini buna göre yapmaları gerekmekte. Sonbaharda yapılacak her türlü gerek budama, gerek gübreleme bakımları bir sonraki sezondaki ürünün miktarını, kalitesini, ağacın gelişimini doğrudan etkileyen unsurlar. Bu yüzden hassasiyetle ihmal etmeden yapmaları gerekiyor. " dedi.

ZİRAİ MÜCADELE BAŞLAYACAK

Zirai mücadele konusunda önümüzdeki süreçte de yapılması gerekenler hakkında bilgiler paylaşan Çiçek;"Yine önümdeki dönemlerde zirai mücadele dönemi başlayacak. Malatya'da iklim faktörlerinin sıkı sık değişmesiyle beraberde ağaçlarda birçok ideolojik gelişmeler ve farklılıklar ortaya çıkıyor bu nedenle yüzde 3'lük bordo bulamacını ihmal etmeden kesinlikle kullanmalarını tavsiye ediyoruz. Diğer meyveler yumuşak çekirdekli elma, armutta içinde bulunduğumuz dönem hasat dönemi. Hasatlar tamamlanmasına müteakip budamalar genelde ilkbaharda, gübreleme bu süreçte yapılır. 1 Ay sonra tarla tarımında toprak hazırlığı ve düzlüklerin yapılacağı dönem. Yine toprak tahlillerini ve bakımlarını, gübrelemelerini doğru ve teknik destek alarak yapmaları çiftçilerimizin lehine olacaktır."

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gunestv.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
Malatya haberleri