CHP'den KYK Yurtlarında Kalan Öğrencilerden Yurt Ve Yemek Ücreti Alınmaması İçin Kanun Teklifi

Gündem (Anka) - Anka Haber Ajansı | 20.03.2022 - 14:01, Güncelleme: 20.03.2022 - 14:01 3703+ kez okundu.
 

CHP'den KYK Yurtlarında Kalan Öğrencilerden Yurt Ve Yemek Ücreti Alınmaması İçin Kanun Teklifi

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Kredi ve Yurtlar Kurumu’na (KYK) ait yurtlarda kalan üniversite öğrencilerinden yurt ve yemek ücreti alınmaması için kanun teklifi verdi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Kredi ve Yurtlar Kurumu’na (KYK) ait yurtlarda kalan üniversite öğrencilerinden yurt ve yemek ücreti alınmaması için kanun teklifi verdi. Ömer Fethi Gürer, TBMM’ye verdiği kanun teklifinde, KYK’ya ait yurtlarda kalan öğrencilerden yurt ve yemek ücreti ile depozito alınmamasını önerdi. Üniversite öğrencilerinin karşılaştıkları temel sorunların başında barınma sorununun geldiğini belirten Gürer, teklifin gerekçesinde, altı yurt tipi olan KYK yurtlarındaki ücretlerin 1. tip yurtlardan 6. tip yurtlara doğru artış gösterdiğini; 2020 yılında aylık 200 TL olan 1. tip yurt ücretinin 2021 yılında 230 TL, 2022 yılında ise 275 TL’ye yükselerek yüzde 37 oranında zamlandığına dikkat çekti. Gürer, “Depozito ücretlerinin de bu süreçte aynı tip yurt için 273 TL’den 376 TL’ye yükselerek yüzde 37 oranında zamlandığı tespit edilmiştir. KYK’nın en uygun ücrete sahip yurt tipinin 1. tip yurtlar olduğu göz önünde bulundurulduğunda, ekonomik anlamda ülkenin içinde bulunduğu bu olumsuz süreçte öğrenci ailelerinin de maddi olanaksızlıklarının günbegün artması, bir de çocuklarının eğitim ve eğitim hayatı ile ilişkili giderlerinin bunların üzerine eklenmesi aileleri maddi olarak zorlamaktadır” dedi. “YURT VE YEMEK ÜCRETLERİNİN KALDIRILMASI ÜLKENİN GELECEĞİ İÇİN ATILMIŞ ÖNEMLİ BİR ADIM OLACAKTIR” Gürer, teklifin gerekçesinde şunları kaydetti: “Ülkenin içinde bulunduğu ekonomik kriz neticesinde yaşanan hayat pahalılığı birçok kesimi etkilemiş olup bu kesimler içinde üniversitede çocuğu okuyan ailelerin durumu eğitim ve eğitim hayatı ile ilişkili giderlerden dolayı daha da sıkıntılı bir hal almıştır. Anayasa’da yer alan sosyal devlet ilkesinin gereği olarak öğrencilerin desteklenmesi gerekmektedir. Bu konuda öncelikli olarak yurt ve yemek ücretlerinin kaldırılması, ülkenin eğitimi ve geleceği adına atılmış önemli bir adım olacaktır.” Gürer, teklifinde, 351 sayılı Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurt Hizmetleri Kanunu’na “Kurumun yurtlarında barınma hakkı kazanan yükseköğrenim öğrencilerinden yurt ücreti, yemek ücreti ve depozito alınmaz" maddesinin eklenmesini önerdi.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Kredi ve Yurtlar Kurumu’na (KYK) ait yurtlarda kalan üniversite öğrencilerinden yurt ve yemek ücreti alınmaması için kanun teklifi verdi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Kredi ve Yurtlar Kurumu’na (KYK) ait yurtlarda kalan üniversite öğrencilerinden yurt ve yemek ücreti alınmaması için kanun teklifi verdi.

Ömer Fethi Gürer, TBMM’ye verdiği kanun teklifinde, KYK’ya ait yurtlarda kalan öğrencilerden yurt ve yemek ücreti ile depozito alınmamasını önerdi. Üniversite öğrencilerinin karşılaştıkları temel sorunların başında barınma sorununun geldiğini belirten Gürer, teklifin gerekçesinde, altı yurt tipi olan KYK yurtlarındaki ücretlerin 1. tip yurtlardan 6. tip yurtlara doğru artış gösterdiğini; 2020 yılında aylık 200 TL olan 1. tip yurt ücretinin 2021 yılında 230 TL, 2022 yılında ise 275 TL’ye yükselerek yüzde 37 oranında zamlandığına dikkat çekti.

Gürer, “Depozito ücretlerinin de bu süreçte aynı tip yurt için 273 TL’den 376 TL’ye yükselerek yüzde 37 oranında zamlandığı tespit edilmiştir. KYK’nın en uygun ücrete sahip yurt tipinin 1. tip yurtlar olduğu göz önünde bulundurulduğunda, ekonomik anlamda ülkenin içinde bulunduğu bu olumsuz süreçte öğrenci ailelerinin de maddi olanaksızlıklarının günbegün artması, bir de çocuklarının eğitim ve eğitim hayatı ile ilişkili giderlerinin bunların üzerine eklenmesi aileleri maddi olarak zorlamaktadır” dedi.

“YURT VE YEMEK ÜCRETLERİNİN KALDIRILMASI ÜLKENİN GELECEĞİ İÇİN ATILMIŞ ÖNEMLİ BİR ADIM OLACAKTIR”

Gürer, teklifin gerekçesinde şunları kaydetti:

“Ülkenin içinde bulunduğu ekonomik kriz neticesinde yaşanan hayat pahalılığı birçok kesimi etkilemiş olup bu kesimler içinde üniversitede çocuğu okuyan ailelerin durumu eğitim ve eğitim hayatı ile ilişkili giderlerden dolayı daha da sıkıntılı bir hal almıştır. Anayasa’da yer alan sosyal devlet ilkesinin gereği olarak öğrencilerin desteklenmesi gerekmektedir. Bu konuda öncelikli olarak yurt ve yemek ücretlerinin kaldırılması, ülkenin eğitimi ve geleceği adına atılmış önemli bir adım olacaktır.”

Gürer, teklifinde, 351 sayılı Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurt Hizmetleri Kanunu’na “Kurumun yurtlarında barınma hakkı kazanan yükseköğrenim öğrencilerinden yurt ücreti, yemek ücreti ve depozito alınmaz" maddesinin eklenmesini önerdi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gunestv.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
Malatya haberleri