İSO İmalat PMI Anketi: Takip Edilen 10 Sektörden 9’unda Üretim Yavaşladı

Gündem (Anka) - Anka Haber Ajansı | 01.03.2022 - 11:33, Güncelleme: 01.03.2022 - 11:33 2695+ kez okundu.
 

İSO İmalat PMI Anketi: Takip Edilen 10 Sektörden 9’unda Üretim Yavaşladı

İstanbul Sanayi Odası'nca (İSO) hazırlanan Türkiye İmalat Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI), şubatta bir önceki aya kıyasla çok hafif bir düşüşle 50,4 puan oldu. Ankete göre doğal gaz ve elektrik kısıntısı üretimde daralmaya yol açtı. Takip edilen 10 sektörden 9'unda üretim yavaşladı.

Ekonomik büyümenin öncü göstergesi olan imalat sanayi performansında en hızlı ve güvenilir referans kabul edilen İSO Türkiye İmalat PMI anketinin şubat 2022 dönemi sonuçları açıklandı.  ENDEKS SON 9 AY BOYUNCA EŞİK DEĞER 50,0’IN ÜZERİNDE SEYRETTİ Eşik değer olan 50,0’nin üzerinde ölçülen tüm rakamların sektörde iyileşmeye işaret ettiği anket sonuçlarına göre, ocak ayında 50,5 olarak kaydedilen manşet PMI, şubat ayında çok hafif bir düşüşle 50,4 oldu. Bununla birlikte endeks son 9 ay boyunca eşik değer 50,0’ın üzerinde seyretti. Manşet PMI endeksinin 50,0’ın üzerinde kalmasına rağmen Türk imalatçıları şubatta da bir dizi sorunla karşılaşmaya devam etti ve bu durum üretimin yeniden ivme kaybetmesine yol açtı. ÜRETİMDE EN KESKİN DÜŞÜŞ, ENERJİ ARZINDAKİ AKSAMALAR NEDENİYLE YAŞANDI İSO Türkiye Sektörel PMI şubat ayı raporuna göre, takip edilen 10 sektörün 9’unda üretim yavaşlama kaydetti. Üretimde en keskin düşüş, enerji arzındaki aksamalar nedeniyle metalik olmayan mineral ürünler sektöründe gerçekleşti. Üretimde artış kaydeden tek sektör giyim ve deri ürünleri oldu. 10 sektörün 7’sinde yeni ihracat siparişleri artarken, sektörlerin çoğunluğu personel sayısını artırdı. FİYAT ARTIŞLARI VE PİYASA BELİRSİZLİĞİ MÜŞTERİLERİ CAYDIRMASINA NEDEN OLDU Rapora göre ilk olarak toplam yeni siparişler üst üste 5’inci ay yavaşlama kaydetti. Söz konusu yavaşlama, fiyat artışları ve piyasa belirsizliğinin müşterileri caydırması nedeniyle geçen yılın mayıs ayından beri en yüksek düzeyinde gerçekleşti. Bu durum, uluslararası talepteki iyileşmeyle birlikte yurt dışından alınan yeni siparişlerin yeniden büyümeye geçmesine rağmen yaşandı. ENERJİ KESİNTİLERİ NEDENİYLE FİRMALAR İŞLERİNİ TAMAMLAMAKTA ZORLANDI Firmaların üretim hacimleri doğal gaz ve elektrik kesintilerinden etkilendi. Üretim üst üste 3’üncü ay ivme kaybetti ve yavaşlama ocak ayına göre daha belirgin oldu. Enerji kesintileri ve teslimat gecikmelerinin devam etmesi firmaların mevcut işlerini tamamlamakta zorlanmasına yol açtı. Bunun sonucu olarak, birikmiş işler son 4 ayda ilk kez arttı. İmalatçılar, işletme kapasitesini artırma çabaları kapsamında yeni personel alımlarına devam etti. İstihdamda yaşanan güçlü artışla birlikte mevcut genişleme eğilimi 21 aya ulaştı. Ham madde, enerji ve nakliye fiyatlarının yanı sıra ücretlerdeki artışlara bağlı olarak girdi maliyetleri şubatta keskin bir şekilde yükselmeye devam etti. TL’de yaşanan değer kaybı da bu yükselişe katkı yaptı. Özellikle enerji ve ham madde maliyetlerindeki yükselişin yansıması olarak firmalar satış fiyatlarını yine belirgin bir şekilde artırdı. Bununla birlikte hem girdi maliyetleri hem de nihai ürün fiyatları enflasyonu 2021’in sonlarındaki seviyelerle kıyaslandığında ivme kaybetmeyi sürdürdü. 
İstanbul Sanayi Odası'nca (İSO) hazırlanan Türkiye İmalat Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI), şubatta bir önceki aya kıyasla çok hafif bir düşüşle 50,4 puan oldu. Ankete göre doğal gaz ve elektrik kısıntısı üretimde daralmaya yol açtı. Takip edilen 10 sektörden 9'unda üretim yavaşladı.

Ekonomik büyümenin öncü göstergesi olan imalat sanayi performansında en hızlı ve güvenilir referans kabul edilen İSO Türkiye İmalat PMI anketinin şubat 2022 dönemi sonuçları açıklandı. 

ENDEKS SON 9 AY BOYUNCA EŞİK DEĞER 50,0’IN ÜZERİNDE SEYRETTİ

Eşik değer olan 50,0’nin üzerinde ölçülen tüm rakamların sektörde iyileşmeye işaret ettiği anket sonuçlarına göre, ocak ayında 50,5 olarak kaydedilen manşet PMI, şubat ayında çok hafif bir düşüşle 50,4 oldu. Bununla birlikte endeks son 9 ay boyunca eşik değer 50,0’ın üzerinde seyretti. Manşet PMI endeksinin 50,0’ın üzerinde kalmasına rağmen Türk imalatçıları şubatta da bir dizi sorunla karşılaşmaya devam etti ve bu durum üretimin yeniden ivme kaybetmesine yol açtı.

ÜRETİMDE EN KESKİN DÜŞÜŞ, ENERJİ ARZINDAKİ AKSAMALAR NEDENİYLE YAŞANDI

İSO Türkiye Sektörel PMI şubat ayı raporuna göre, takip edilen 10 sektörün 9’unda üretim yavaşlama kaydetti. Üretimde en keskin düşüş, enerji arzındaki aksamalar nedeniyle metalik olmayan mineral ürünler sektöründe gerçekleşti. Üretimde artış kaydeden tek sektör giyim ve deri ürünleri oldu. 10 sektörün 7’sinde yeni ihracat siparişleri artarken, sektörlerin çoğunluğu personel sayısını artırdı.

FİYAT ARTIŞLARI VE PİYASA BELİRSİZLİĞİ MÜŞTERİLERİ CAYDIRMASINA NEDEN OLDU

Rapora göre ilk olarak toplam yeni siparişler üst üste 5’inci ay yavaşlama kaydetti. Söz konusu yavaşlama, fiyat artışları ve piyasa belirsizliğinin müşterileri caydırması nedeniyle geçen yılın mayıs ayından beri en yüksek düzeyinde gerçekleşti. Bu durum, uluslararası talepteki iyileşmeyle birlikte yurt dışından alınan yeni siparişlerin yeniden büyümeye geçmesine rağmen yaşandı.

ENERJİ KESİNTİLERİ NEDENİYLE FİRMALAR İŞLERİNİ TAMAMLAMAKTA ZORLANDI

Firmaların üretim hacimleri doğal gaz ve elektrik kesintilerinden etkilendi. Üretim üst üste 3’üncü ay ivme kaybetti ve yavaşlama ocak ayına göre daha belirgin oldu. Enerji kesintileri ve teslimat gecikmelerinin devam etmesi firmaların mevcut işlerini tamamlamakta zorlanmasına yol açtı. Bunun sonucu olarak, birikmiş işler son 4 ayda ilk kez arttı. İmalatçılar, işletme kapasitesini artırma çabaları kapsamında yeni personel alımlarına devam etti. İstihdamda yaşanan güçlü artışla birlikte mevcut genişleme eğilimi 21 aya ulaştı. Ham madde, enerji ve nakliye fiyatlarının yanı sıra ücretlerdeki artışlara bağlı olarak girdi maliyetleri şubatta keskin bir şekilde yükselmeye devam etti. TL’de yaşanan değer kaybı da bu yükselişe katkı yaptı. Özellikle enerji ve ham madde maliyetlerindeki yükselişin yansıması olarak firmalar satış fiyatlarını yine belirgin bir şekilde artırdı. Bununla birlikte hem girdi maliyetleri hem de nihai ürün fiyatları enflasyonu 2021’in sonlarındaki seviyelerle kıyaslandığında ivme kaybetmeyi sürdürdü. 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gunestv.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
Malatya haberleri