Malatyalı Şaştı Kaldı Kime, Neye İnana?

Gündem (Web Sitesi) - Web Sitesi | 30.05.2023 - 13:54, Güncelleme: 30.05.2023 - 13:54 1655+ kez okundu.
 

Malatyalı Şaştı Kaldı Kime, Neye İnana?

Malatya Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Erkan Özgür, Malatya’da depremin ardından binaların hasar durumlarıyla ilgili kafa karıştırıcı birçok durumun olduğunu söyledi. Hasar durum tespitlerinde sıkıntıların olduğunu kaydeden Özgür, “Önceden iki kez hafif verilen bir binaya ağır hasar veriliyor ya da ağır hasar verilmiş orta hasara çevriliyor” dedi.

“AĞIR HASARLI BİNALARIN BİRÇOĞU ORTA HASARLIYA DÖNEBİLİR” “Malatya’ya çok fazla işçilik bilmeyen ekip geldi” ifadesini kullanan Özgür, şunları söyledi: “Birçoğu binanın dışından bakarak, içeriye girmeyerek binaya ‘ağır’ dedi. Sonra itiraz edilince orta hasara döndü. Sonra hafif hasara döndü. 6 Mayıs itibariyle itirazlarda sona erdi. Bundan sonraki süreçte mahkeme kararıyla itiraz etmek gerekiyor. Mahkemenin neticesinde bilirkişi atandıktan sonra belki ağır hasarlıların birçoğu orta hasarlıya dönecek gibi görünüyor. Kimi binalar var ki ağır hasardan orta hasara döndü.” “BİNALARLA İLGİLİ SAĞLIKLI BİR AÇIKLAMA YOK” Özgür, binadaki kolon sayısı ile hasar gören kolon sayısının binanın durumuyla ilgili verilecek kararda önemli olduğuna dikkat çekerek, “42 kolonun olduğu bir yerde 2-3 kolonun patlaması çok büyük bir şey ifade etmiyor. O binayı güçlendirmek gerekiyor. Tabii bunun yanında binanın yıkılması, yeniden nasıl yapılacağı, devlet teşvik verecek mi ya da yerinde dönüşüm sağlanacak mı konularıyla ilgili de bilgi kirliliği var. Net bir bilgi olmadığı gibi sağlıklı bir açıklama da yok” diye konuştu. “ORTADA ÇOK KİRLİ BİLGİLER VAR” Özellikle yeni binaların yapıldığı Bostanbaşı Mahallesi’nde birçok binada incelemede bulunduklarını dile getiren Özgür, “O bölgede ağır, orta ve hafif hasarlı binalar var. Detaylı bir analiz yapıldıktan sonra bazı şeylere karar vermek gerekiyor. Sen adamın evine ‘ağır hasar’ diyorsun, sonrasında eşyasını çıkarıyor, kapısını penceresini söküyor. Sonrasında orta ya da hafife dönüyor ‘git otur’ diyorsun. Kapısını penceresini söktü, eşyalarını çıkarttı ne yapacak? Piyasada böyle birçok bilgi kirliliği var. Verilen hasar durumuna göre insanlar eşyalarını çıkarttı, kapısını penceresini çıkarıp sattı. Sonrasında hasar durumu değişti, onlarla ilgili ne yapacaklar? Çok net bir bilgi yok. Ortada enkazlar duruyor, çarşı merkezi ilk günkü gibi bekliyor. Neyi bekliyor? Binalar neden çıkmadı? Kimse bir bilgiye sahip değil” ifadelerine yer verdi.
Malatya Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Erkan Özgür, Malatya’da depremin ardından binaların hasar durumlarıyla ilgili kafa karıştırıcı birçok durumun olduğunu söyledi. Hasar durum tespitlerinde sıkıntıların olduğunu kaydeden Özgür, “Önceden iki kez hafif verilen bir binaya ağır hasar veriliyor ya da ağır hasar verilmiş orta hasara çevriliyor” dedi.

“AĞIR HASARLI BİNALARIN BİRÇOĞU ORTA HASARLIYA DÖNEBİLİR”

“Malatya’ya çok fazla işçilik bilmeyen ekip geldi” ifadesini kullanan Özgür, şunları söyledi:

“Birçoğu binanın dışından bakarak, içeriye girmeyerek binaya ‘ağır’ dedi. Sonra itiraz edilince orta hasara döndü. Sonra hafif hasara döndü. 6 Mayıs itibariyle itirazlarda sona erdi. Bundan sonraki süreçte mahkeme kararıyla itiraz etmek gerekiyor. Mahkemenin neticesinde bilirkişi atandıktan sonra belki ağır hasarlıların birçoğu orta hasarlıya dönecek gibi görünüyor. Kimi binalar var ki ağır hasardan orta hasara döndü.”

“BİNALARLA İLGİLİ SAĞLIKLI BİR AÇIKLAMA YOK”

Özgür, binadaki kolon sayısı ile hasar gören kolon sayısının binanın durumuyla ilgili verilecek kararda önemli olduğuna dikkat çekerek, “42 kolonun olduğu bir yerde 2-3 kolonun patlaması çok büyük bir şey ifade etmiyor. O binayı güçlendirmek gerekiyor. Tabii bunun yanında binanın yıkılması, yeniden nasıl yapılacağı, devlet teşvik verecek mi ya da yerinde dönüşüm sağlanacak mı konularıyla ilgili de bilgi kirliliği var. Net bir bilgi olmadığı gibi sağlıklı bir açıklama da yok” diye konuştu.

“ORTADA ÇOK KİRLİ BİLGİLER VAR”

Özellikle yeni binaların yapıldığı Bostanbaşı Mahallesi’nde birçok binada incelemede bulunduklarını dile getiren Özgür, “O bölgede ağır, orta ve hafif hasarlı binalar var. Detaylı bir analiz yapıldıktan sonra bazı şeylere karar vermek gerekiyor. Sen adamın evine ‘ağır hasar’ diyorsun, sonrasında eşyasını çıkarıyor, kapısını penceresini söküyor. Sonrasında orta ya da hafife dönüyor ‘git otur’ diyorsun. Kapısını penceresini söktü, eşyalarını çıkarttı ne yapacak? Piyasada böyle birçok bilgi kirliliği var. Verilen hasar durumuna göre insanlar eşyalarını çıkarttı, kapısını penceresini çıkarıp sattı. Sonrasında hasar durumu değişti, onlarla ilgili ne yapacaklar? Çok net bir bilgi yok. Ortada enkazlar duruyor, çarşı merkezi ilk günkü gibi bekliyor. Neyi bekliyor? Binalar neden çıkmadı? Kimse bir bilgiye sahip değil” ifadelerine yer verdi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gunestv.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
Malatya haberleri