Diyabet İle Mücadele İçin 4 Tıp Uzmanlık Derneği Güçlerini Birleştirdi

Sağlık (Anka) - Anka Haber Ajansı | 16.11.2021 - 17:50, Güncelleme: 16.11.2021 - 17:50 3149+ kez okundu.
 

Diyabet İle Mücadele İçin 4 Tıp Uzmanlık Derneği Güçlerini Birleştirdi

Türkiye'de 8 milyon insanı etkilediği tahmin edilen Tip-2 diyabet hastalığının yarattığı sağlık sorunları ve topluma getirdiği maliyetlerin önlenmesi amacıyla 4 uzman tıp derneği güçlerini birleştirme kararı aldı.

Diyabet yönetimine ışık tutmak amacıyla, Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği (TEMD), Türk Kardiyoloji Derneği (TKD), Türk Nefroloji Derneği (TND) ve Türk Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneği (THBHD) tarafından “Diyabette Kardiyovasküler ve Renal Komplikasyonların Önlenmesi, Tanısı ve Tedavisi için Endokrinoloji Kardiyoloji Nefroloji (EnKarNe) Uzlaşı Raporu” hazırlandı. Rapor, AstraZeneca'nın desteğiyle düzenlenen basın toplantısında kamuoyuyla paylaşıldı. ORTAKLAŞA HAZIRLANAN İLK UZLAŞI RAPORU Tıp alanındaki 4 farklı dernekten 9 bilim insanı tarafından hazırlanan EnKarNe Uzlaşı Raporu’nun, Türkiye'de endokrinoloji, kardiyoloji ve nefroloji disiplinlerinin Tip-2 diyabet hastalığına yönelik olarak ortaklaşa hazırlanan ilk uzlaşı raporu olduğu belirtildi. Hekimler için yol gösterici bir kılavuz niteliğinde olduğu belirtilen raporda Tip-2 diyabet hastalığına ilişkin bilgiler şöyle sıralandı:  HER 2 DİYABETLİDEN BİRİ HENÜZ TANI ALMADI “ - Yapılan çalışmalar hem ülkemizde (TURDEP-2 Çalışması) hem de dünyada, her iki diyabetliden birinin henüz tanı almadığını gösteriyor. - Diyabetli bireylerde diğer organları etkileyen hasarların gelişmesini önlemek için kan şekerini kontrol altında tutmak son derece önemli. - Sadece kan şekeri kontrolü ile diyabetin kalp ve böbrek ile ilgili sonuçlarını bütünüyle önlemek mümkün olmuyor. - Diyabetli bireylerde en sık görülen kalp-damar hastalıkları; koroner arter hastalığı, periferik arter hastalığı, inme ve sistolik/diyastolik kalp yetersizliği olarak sıralanıyor. - Kalp sebepli ölümlerin nedeni olarak öncelikle kalp damar tıkanıklıkları düşünülse de olguların önemli bir kısmında damar tıkanıklığı değil, kalp yetersizliği gibi kalbin fonksiyon bozukluklarıyla seyreden hastalıklar ölüme neden oluyor. - Diyabet, kronik böbrek hastalığının en sık görülen nedeni olarak tanımlanıyor. Diyabetli bireylerde KBH riski diyabetli olmayanlara kıyasla en az iki kat artmış bulunuyor ve hastaların yaklaşık yüzde 30-40'ında böbrek hastalığı gelişiyor. - Türkiye'de 2020 yılı böbrek kayıt sistemi raporuna göre, Türkiye'de 2020 yılında hemodiyalize yeni başlayan hastaların yüzde 36,6'sının diyabeti mevcut. AVRUPA ÜLKELERİ İÇİNDE TİP-2 DİYABETE EN FAZLA HARCAMA YAPAN ÜLKE TÜRKİYE - Tip-2 diyabet görülme sıklığında Avrupa ülkeleri arasında ilk sırada yer alan Türkiye, aynı zamanda Avrupa ülkeleri arasında bu hastalık için en fazla harcama yapan ülke konumunda. - Hastalığın yarattığı maliyetin yaklaşık yüzde 75'ini diyabetin komplikasyonları, yani organlara verdiği zararlar için yapılan harcamalar oluşturuyor. - Diyabete bağlı ölümlerin ve hastada oluşan zararların en önemli nedenleri arasındaysa diyabet sebebiyle gelişen kalp ve böbrekle ilgili hastalıklar (kardiyak ve renal komplikasyonlar) yer alıyor.”  
Türkiye'de 8 milyon insanı etkilediği tahmin edilen Tip-2 diyabet hastalığının yarattığı sağlık sorunları ve topluma getirdiği maliyetlerin önlenmesi amacıyla 4 uzman tıp derneği güçlerini birleştirme kararı aldı.

Diyabet yönetimine ışık tutmak amacıyla, Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği (TEMD), Türk Kardiyoloji Derneği (TKD), Türk Nefroloji Derneği (TND) ve Türk Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneği (THBHD) tarafından “Diyabette Kardiyovasküler ve Renal Komplikasyonların Önlenmesi, Tanısı ve Tedavisi için Endokrinoloji Kardiyoloji Nefroloji (EnKarNe) Uzlaşı Raporu” hazırlandı. Rapor, AstraZeneca'nın desteğiyle düzenlenen basın toplantısında kamuoyuyla paylaşıldı.

ORTAKLAŞA HAZIRLANAN İLK UZLAŞI RAPORU

Tıp alanındaki 4 farklı dernekten 9 bilim insanı tarafından hazırlanan EnKarNe Uzlaşı Raporu’nun, Türkiye'de endokrinoloji, kardiyoloji ve nefroloji disiplinlerinin Tip-2 diyabet hastalığına yönelik olarak ortaklaşa hazırlanan ilk uzlaşı raporu olduğu belirtildi. Hekimler için yol gösterici bir kılavuz niteliğinde olduğu belirtilen raporda Tip-2 diyabet hastalığına ilişkin bilgiler şöyle sıralandı: 

HER 2 DİYABETLİDEN BİRİ HENÜZ TANI ALMADI

“ - Yapılan çalışmalar hem ülkemizde (TURDEP-2 Çalışması) hem de dünyada, her iki diyabetliden birinin henüz tanı almadığını gösteriyor.

- Diyabetli bireylerde diğer organları etkileyen hasarların gelişmesini önlemek için kan şekerini kontrol altında tutmak son derece önemli.

- Sadece kan şekeri kontrolü ile diyabetin kalp ve böbrek ile ilgili sonuçlarını bütünüyle önlemek mümkün olmuyor.

- Diyabetli bireylerde en sık görülen kalp-damar hastalıkları; koroner arter hastalığı, periferik arter hastalığı, inme ve sistolik/diyastolik kalp yetersizliği olarak sıralanıyor.

- Kalp sebepli ölümlerin nedeni olarak öncelikle kalp damar tıkanıklıkları düşünülse de olguların önemli bir kısmında damar tıkanıklığı değil, kalp yetersizliği gibi kalbin fonksiyon bozukluklarıyla seyreden hastalıklar ölüme neden oluyor.

- Diyabet, kronik böbrek hastalığının en sık görülen nedeni olarak tanımlanıyor. Diyabetli bireylerde KBH riski diyabetli olmayanlara kıyasla en az iki kat artmış bulunuyor ve hastaların yaklaşık yüzde 30-40'ında böbrek hastalığı gelişiyor.

- Türkiye'de 2020 yılı böbrek kayıt sistemi raporuna göre, Türkiye'de 2020 yılında hemodiyalize yeni başlayan hastaların yüzde 36,6'sının diyabeti mevcut.

AVRUPA ÜLKELERİ İÇİNDE TİP-2 DİYABETE EN FAZLA HARCAMA YAPAN ÜLKE TÜRKİYE

- Tip-2 diyabet görülme sıklığında Avrupa ülkeleri arasında ilk sırada yer alan Türkiye, aynı zamanda Avrupa ülkeleri arasında bu hastalık için en fazla harcama yapan ülke konumunda.

- Hastalığın yarattığı maliyetin yaklaşık yüzde 75'ini diyabetin komplikasyonları, yani organlara verdiği zararlar için yapılan harcamalar oluşturuyor.

- Diyabete bağlı ölümlerin ve hastada oluşan zararların en önemli nedenleri arasındaysa diyabet sebebiyle gelişen kalp ve böbrekle ilgili hastalıklar (kardiyak ve renal komplikasyonlar) yer alıyor.”

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gunestv.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
Malatya haberleri