Kavcıoğlu: Enflasyon Görünümünde Etkili Olan Unsurlar Etkisini Yitirecek

Ekonomi (Anka) - Anka Haber Ajansı | 07.10.2021 - 13:41, Güncelleme: 07.10.2021 - 13:41 2200+ kez okundu.
 

Kavcıoğlu: Enflasyon Görünümünde Etkili Olan Unsurlar Etkisini Yitirecek

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu, yatırımcılarla bir araya geldi. Kavcıoğlu, "Enflasyon görünümünde etkili olan geçici unsurların Türkiye’de de etkisini yitireceğini öngörüyoruz" dedi.

Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu, videokonferans yöntemiyle gerçekleştirilen yatırımcı toplantısı kapsamında değerlendirmelerde bulundu. Finansman koşullarına daha duyarlı olan dayanıklı mal talebinde yavaşlamanın dikkati çektiğini belirten Kavcıoğlu, dayanıksız mal talebinde ise güçlenme gördüklerini söyledi. "İSTİHDAM PİYASASI SALGIN DÖNEMİ ETKİLERİNİ BÜYÜK ÖLÇÜDE ATLATTI"  Hizmet sektöründeki açılma ve turizmin katkısıyla istihdam piyasasının salgın dönemi etkilerini büyük ölçüde atlattığını vurgulayan Kavcıoğlu, "Mevcut durumda ihracattaki güçlü seyir, ithalatta miktar bazlı yavaşlama ve altın ithalatındaki kayda değer düşüş dış dengede devam eden iyileşmeyi destekliyor. Enflasyon görünümünde etkili olan geçici unsurların Türkiye'de de etkisini yitireceğini öngörüyoruz. Para politikası duruşumuzu belirlerken, para politikasının etkileyebildiği talep unsurları, çekirdek enflasyon gelişmeleri ve arz şoklarının yarattığı etkilerin ayrıştırılmasına yönelik analizleri değerlendirdik" dedi. "YABANCI PARA MEVDUATTAN, TL MEVDUATA KAYDA DEĞER DÜZEYDE DÖNÜŞ GERÇEKLEŞTİ" Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu, rezervlerin 85 milyar dolar seviyelerinden 122 milyar dolara ulaştığına vurgu yaptığı değerlendirmesinde, şunları kaydetti: "Kararlı bir şekilde rezervlerimizi artırmaya devam edeceğiz. Yurt içi yerleşiklerin mevduatta TL tercihleri güçlü kalmaya devam ediyor. Mart ayında yabancı para mevduattan Türk lirası mevduata kayda değer düzeyde bir dönüş gerçekleşti. Takip eden aylarda mevduat artışının TL cinsinden olması ters para ikamesi görünümünü olumlu yönde destekliyor. Yılbaşına göre TL mevduat 300 milyar liraya yakın artış kaydetti. Yabancı para mevduat ise ihracattaki güçlü seyir, turizmde görülen toparlanma ve yurt dışında yaşayan vatandaşlarımız kanalı ile sisteme döviz ve efektif girişine rağmen parite etkisi arındırıldığında görece sınırlı bir artış sergiledi." Merkez Bankası'nın yatırımcılarla bir sonraki toplantısının 2 Aralık 2021'de yapılması planlanıyor.  
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu, yatırımcılarla bir araya geldi. Kavcıoğlu, "Enflasyon görünümünde etkili olan geçici unsurların Türkiye’de de etkisini yitireceğini öngörüyoruz" dedi.

Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu, videokonferans yöntemiyle gerçekleştirilen yatırımcı toplantısı kapsamında değerlendirmelerde bulundu. Finansman koşullarına daha duyarlı olan dayanıklı mal talebinde yavaşlamanın dikkati çektiğini belirten Kavcıoğlu, dayanıksız mal talebinde ise güçlenme gördüklerini söyledi.

"İSTİHDAM PİYASASI SALGIN DÖNEMİ ETKİLERİNİ BÜYÜK ÖLÇÜDE ATLATTI" 

Hizmet sektöründeki açılma ve turizmin katkısıyla istihdam piyasasının salgın dönemi etkilerini büyük ölçüde atlattığını vurgulayan Kavcıoğlu, "Mevcut durumda ihracattaki güçlü seyir, ithalatta miktar bazlı yavaşlama ve altın ithalatındaki kayda değer düşüş dış dengede devam eden iyileşmeyi destekliyor. Enflasyon görünümünde etkili olan geçici unsurların Türkiye'de de etkisini yitireceğini öngörüyoruz. Para politikası duruşumuzu belirlerken, para politikasının etkileyebildiği talep unsurları, çekirdek enflasyon gelişmeleri ve arz şoklarının yarattığı etkilerin ayrıştırılmasına yönelik analizleri değerlendirdik" dedi.

"YABANCI PARA MEVDUATTAN, TL MEVDUATA KAYDA DEĞER DÜZEYDE DÖNÜŞ GERÇEKLEŞTİ"

Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu, rezervlerin 85 milyar dolar seviyelerinden 122 milyar dolara ulaştığına vurgu yaptığı değerlendirmesinde, şunları kaydetti:

"Kararlı bir şekilde rezervlerimizi artırmaya devam edeceğiz. Yurt içi yerleşiklerin mevduatta TL tercihleri güçlü kalmaya devam ediyor. Mart ayında yabancı para mevduattan Türk lirası mevduata kayda değer düzeyde bir dönüş gerçekleşti. Takip eden aylarda mevduat artışının TL cinsinden olması ters para ikamesi görünümünü olumlu yönde destekliyor. Yılbaşına göre TL mevduat 300 milyar liraya yakın artış kaydetti. Yabancı para mevduat ise ihracattaki güçlü seyir, turizmde görülen toparlanma ve yurt dışında yaşayan vatandaşlarımız kanalı ile sisteme döviz ve efektif girişine rağmen parite etkisi arındırıldığında görece sınırlı bir artış sergiledi."

Merkez Bankası'nın yatırımcılarla bir sonraki toplantısının 2 Aralık 2021'de yapılması planlanıyor.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gunestv.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
Malatya haberleri