TZOB Başkanı Bayraktar: Kuru üzüm fiyatı nasıl belirlendi üreticiler anlamadı

Gündem (Anka) - Anka Haber Ajansı | 09.09.2021 - 16:32, Güncelleme: 09.09.2021 - 16:32 2688+ kez okundu.
 

TZOB Başkanı Bayraktar: Kuru üzüm fiyatı nasıl belirlendi üreticiler anlamadı

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, belirlenen 2021 kuru üzüm fiyatlarının üreticileri büyük bir hayal kırıklığına uğrattığını söyledi. Bayraktar, "Geçen yıl kilosu 12 lira 50 kuruş olan kuru üzüm fiyatı nasıl bir hesaplamayla yüzde 4 arttırılarak 13 lira olarak belirlendiği üreticilerimiz tarafından kesinlikle anlaşılmadı. Üreticilerimizin yeterli gelir elde edebilmesi için fiyatın 16 lira 50 kuruş olarak revize edilmesi gerekiyor” dedi.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, belirlenen 2021 kuru üzüm fiyatlarının üreticileri büyük bir hayal kırıklığına uğrattığını söyledi. Bayraktar, "Geçen yıl kilosu 12 lira 50 kuruş olan kuru üzüm fiyatı nasıl bir hesaplamayla yüzde 4 arttırılarak 13 lira olarak belirlendiği üreticilerimiz tarafından kesinlikle anlaşılmadı. Üreticilerimizin yeterli gelir elde edebilmesi için fiyatın 16 lira 50 kuruş olarak revize edilmesi gerekiyor” dedi.  TZOB Genel Başkanı  Bayraktar, açıklanan kuru üzüm fiyatı konusunda yazılı açıklama yaptı. Bayraktar, Türkiye’de 2020 yılında toplam 4 milyon dekar alanda 2,2 milyon ton sofralık, 1,5 milyon ton kurutmalık, 456 bin ton şaraplık üzüm üretimi yapıldığını ifade ederek, bağ alanlarının son 10 yılda yüzde 16 oranında azaldığını belirtti. “KURU ÜZÜM İHRACATIMIZ İYİ DURUMDA AMA ÜRETİCİMİZİN DURUMU İYİYE GİTMİYOR” Manisa'nın tek başına kurutmalık üzüm üretiminin yaklaşık yüzde 80’ini karşıladığını belirten Bayraktar, “Ülkemiz kuru üzüm dünya ticaret hacminden yüzde 50’ye yakın bir pay alıyor. 490 milyon dolar civarında gelir elde ediyor. Çekirdeksiz kuru üzüm konusunda dünya ticaretinin yaklaşık yarısına sahip olan ülkemiz, yıllık 400-500 milyon dolar döviz gelirini bir tek bu üründen elde ediyor. Kuru üzüm ihracatımız iyi durumda ama üreticimizin durumu iyiye gitmiyor” dedi. “ÜRETİCİLER BÜYÜK BİR HAYAL KIRIKLIĞI YAŞADI” Zirai don ve aşırı sıcaklar gibi yaşanan doğal afetler nedeniyle bu yıl rekoltenin de düşük olduğuna dikkat çeken Bayraktar, açıklanan 2021 kuru üzüm fiyatlarının yerinde sayması nedeniyle üreticilerin büyük bir hayal kırıklığı yaşadığını; üreticilerin maliyet fiyatına üzüm satmaya mecbur bırakıldığını savundu. Bayraktar, TMO’ya fiyat konusunda şu çağrıyı yaptı: “Diğer taraftan, geçen yıl kilosu 12 lira 50 kuruş olan kuru üzüm fiyatının hangi kriterler esas alınarak, nasıl bir hesaplamayla yüzde 4 arttırılarak 13 lira olarak belirlendiği üreticilerimiz tarafından kesinlikle anlaşılmadı. Üreticilerimizin yeterli gelir elde edebilmesi için kuru üzüm fiyatının 16 lira 50 kuruş olarak revize edilmesi gerekiyor.”
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, belirlenen 2021 kuru üzüm fiyatlarının üreticileri büyük bir hayal kırıklığına uğrattığını söyledi. Bayraktar, "Geçen yıl kilosu 12 lira 50 kuruş olan kuru üzüm fiyatı nasıl bir hesaplamayla yüzde 4 arttırılarak 13 lira olarak belirlendiği üreticilerimiz tarafından kesinlikle anlaşılmadı. Üreticilerimizin yeterli gelir elde edebilmesi için fiyatın 16 lira 50 kuruş olarak revize edilmesi gerekiyor” dedi.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, belirlenen 2021 kuru üzüm fiyatlarının üreticileri büyük bir hayal kırıklığına uğrattığını söyledi. Bayraktar, "Geçen yıl kilosu 12 lira 50 kuruş olan kuru üzüm fiyatı nasıl bir hesaplamayla yüzde 4 arttırılarak 13 lira olarak belirlendiği üreticilerimiz tarafından kesinlikle anlaşılmadı. Üreticilerimizin yeterli gelir elde edebilmesi için fiyatın 16 lira 50 kuruş olarak revize edilmesi gerekiyor” dedi. 

TZOB Genel Başkanı  Bayraktar, açıklanan kuru üzüm fiyatı konusunda yazılı açıklama yaptı. Bayraktar, Türkiye’de 2020 yılında toplam 4 milyon dekar alanda 2,2 milyon ton sofralık, 1,5 milyon ton kurutmalık, 456 bin ton şaraplık üzüm üretimi yapıldığını ifade ederek, bağ alanlarının son 10 yılda yüzde 16 oranında azaldığını belirtti.

“KURU ÜZÜM İHRACATIMIZ İYİ DURUMDA AMA ÜRETİCİMİZİN DURUMU İYİYE GİTMİYOR”

Manisa'nın tek başına kurutmalık üzüm üretiminin yaklaşık yüzde 80’ini karşıladığını belirten Bayraktar, “Ülkemiz kuru üzüm dünya ticaret hacminden yüzde 50’ye yakın bir pay alıyor. 490 milyon dolar civarında gelir elde ediyor. Çekirdeksiz kuru üzüm konusunda dünya ticaretinin yaklaşık yarısına sahip olan ülkemiz, yıllık 400-500 milyon dolar döviz gelirini bir tek bu üründen elde ediyor. Kuru üzüm ihracatımız iyi durumda ama üreticimizin durumu iyiye gitmiyor” dedi.

“ÜRETİCİLER BÜYÜK BİR HAYAL KIRIKLIĞI YAŞADI”

Zirai don ve aşırı sıcaklar gibi yaşanan doğal afetler nedeniyle bu yıl rekoltenin de düşük olduğuna dikkat çeken Bayraktar, açıklanan 2021 kuru üzüm fiyatlarının yerinde sayması nedeniyle üreticilerin büyük bir hayal kırıklığı yaşadığını; üreticilerin maliyet fiyatına üzüm satmaya mecbur bırakıldığını savundu.

Bayraktar, TMO’ya fiyat konusunda şu çağrıyı yaptı:

“Diğer taraftan, geçen yıl kilosu 12 lira 50 kuruş olan kuru üzüm fiyatının hangi kriterler esas alınarak, nasıl bir hesaplamayla yüzde 4 arttırılarak 13 lira olarak belirlendiği üreticilerimiz tarafından kesinlikle anlaşılmadı. Üreticilerimizin yeterli gelir elde edebilmesi için kuru üzüm fiyatının 16 lira 50 kuruş olarak revize edilmesi gerekiyor.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gunestv.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
Malatya haberleri