Nardugan bayramı nedir? Türkler'in yılbaşısı… Noel ağacı geleneği bu bayrama mı dayanıyor?

Kültür-Sanat 29.12.2022 - 13:19, Güncelleme: 29.12.2022 - 13:19 3390+ kez okundu.
 

Nardugan bayramı nedir? Türkler'in yılbaşısı… Noel ağacı geleneği bu bayrama mı dayanıyor?

Yılbaşı dendiği an hepimizin aklında süslü bir çam ağacı ve Noel Baba canlanıyor. Eski Türkler'e baktığımızda çok eski bir yılbaşı kültürüne rastlıyoruz. Bugün tüm dünyada yılbaşında süslenen çam ağacı geleneği aslında İslamiyet öncesi Türkler'den geldiğini biliyor muydunuz?

Yeni yıla birkaç gün kalmışken, yeni yıl için hazırlıklar devam ediyor. Peki İslamiyet öncesi Türkler'den gelen Nardugan bayramı’nı veya 'Ayaz Atı' nedir biliyor musunuz? Sizin için hazırladığımız haberi okumanın tam zamanı… NARTUGAN NE DEMEK? Nardugan, Moğol dilindeki Nar (Güneş), Türk dilindeki Tuqan (Doğan) sözcüklerinden oluşmuştur. Tatarlar bu bayrama Koyaş Tuğa yani Güneş Doğan günü derler. Başkurtlar, Udmurtlar Nardugan veya Mardugan, Mişer Tatarları Raştua, Çuvaşlar Nartavan ya da Nartukan, Zırizyalar Nardava, Mokşalar Nardvan adını verirler. Bazı kaynaklara göre nargudan kelimesi ile kastedilen bayram aslında nevruzdur. Nartugan adı ise okunuşu itibariyle nar ile ilgili şeyler anımsatsa da burada farklı bir anlamı vardır. Nar, güneştir ve tugan ise doğan demektir. Yani ‘doğan güneş’ anlamını taşır. Bu bayramda 'Ayaz Atı' denilen Noel Baba'ya benzeyen bir karakter vardır. Hatta Noel Baba efsanesinin bu karakterden ortaya çıktığı inanılır. Türk mitolojisinde 'Ayaz Atı' denilen karakterin önemi büyüktür. Efsanelere göre bu karakter, sadece soğuk, karlı havalarda ortaya çıkar ve kimsesiz, yardıma muhtaç insanlara yardım eder. Ayrıca bazı kültürlerde Ayaz Atı'nın yanında torunu veya kızını simgeleyen Kar Kızı adında birisi olduğuna da inanılır. NARTUGAN BAYRAMI’NDA NELER YAPILIR? Ailecek özel bir yemek yiyip, şarkılar söyleyerek eğlenebilir ve siz de günün yeniden doğuşunu kutlayabilirsiniz. Yılbaşında bereket amaçlı kırılan narı da yine aynı amaçla Nartugan’da kırabilirsiniz. Narın parçalanan tanelerinin eve dağılmasıyla bereket getirdiğine inanılır. Narı temizlemek biraz zor olduğundan genellikle kapı önünde kırılır ve ne kadar .ok dağılırsa bereketin o kadar çok olacağına inanılır. NARDUGAN BAYRAMI NE ZAMAN KUTLANIR? İnanışa göre gece ve gündüz durmadan bir mücadele içindedir. Gecelerin kısalıp gündüzlerin uzamaya başladığı 21 Aralık günü, gece ile gündüz savaşır. Türkler de Güneş önemli bir kavram olduğu için gündüzün geceyi yendiği gün sevinçle karşılanır. Nardugan Bayramı, her yıl 21 Aralık'ta coşkuyla kutlanıyor.
Yılbaşı dendiği an hepimizin aklında süslü bir çam ağacı ve Noel Baba canlanıyor. Eski Türkler'e baktığımızda çok eski bir yılbaşı kültürüne rastlıyoruz. Bugün tüm dünyada yılbaşında süslenen çam ağacı geleneği aslında İslamiyet öncesi Türkler'den geldiğini biliyor muydunuz?

Yeni yıla birkaç gün kalmışken, yeni yıl için hazırlıklar devam ediyor. Peki İslamiyet öncesi Türkler'den gelen Nardugan bayramı’nı veya 'Ayaz Atı' nedir biliyor musunuz? Sizin için hazırladığımız haberi okumanın tam zamanı…

NARTUGAN NE DEMEK?

Nardugan, Moğol dilindeki Nar (Güneş), Türk dilindeki Tuqan (Doğan) sözcüklerinden oluşmuştur. Tatarlar bu bayrama Koyaş Tuğa yani Güneş Doğan günü derler. Başkurtlar, Udmurtlar Nardugan veya Mardugan, Mişer Tatarları Raştua, Çuvaşlar Nartavan ya da Nartukan, Zırizyalar Nardava, Mokşalar Nardvan adını verirler. Bazı kaynaklara göre nargudan kelimesi ile kastedilen bayram aslında nevruzdur.

Nartugan adı ise okunuşu itibariyle nar ile ilgili şeyler anımsatsa da burada farklı bir anlamı vardır. Nar, güneştir ve tugan ise doğan demektir. Yani ‘doğan güneş’ anlamını taşır.

Bu bayramda 'Ayaz Atı' denilen Noel Baba'ya benzeyen bir karakter vardır. Hatta Noel Baba efsanesinin bu karakterden ortaya çıktığı inanılır.

Türk mitolojisinde 'Ayaz Atı' denilen karakterin önemi büyüktür. Efsanelere göre bu karakter, sadece soğuk, karlı havalarda ortaya çıkar ve kimsesiz, yardıma muhtaç insanlara yardım eder.

Ayrıca bazı kültürlerde Ayaz Atı'nın yanında torunu veya kızını simgeleyen Kar Kızı adında birisi olduğuna da inanılır.

NARTUGAN BAYRAMI’NDA NELER YAPILIR?

Ailecek özel bir yemek yiyip, şarkılar söyleyerek eğlenebilir ve siz de günün yeniden doğuşunu kutlayabilirsiniz.

Yılbaşında bereket amaçlı kırılan narı da yine aynı amaçla Nartugan’da kırabilirsiniz. Narın parçalanan tanelerinin eve dağılmasıyla bereket getirdiğine inanılır. Narı temizlemek biraz zor olduğundan genellikle kapı önünde kırılır ve ne kadar .ok dağılırsa bereketin o kadar çok olacağına inanılır.

NARDUGAN BAYRAMI NE ZAMAN KUTLANIR?

İnanışa göre gece ve gündüz durmadan bir mücadele içindedir. Gecelerin kısalıp gündüzlerin uzamaya başladığı 21 Aralık günü, gece ile gündüz savaşır. Türkler de Güneş önemli bir kavram olduğu için gündüzün geceyi yendiği gün sevinçle karşılanır.

Nardugan Bayramı, her yıl 21 Aralık'ta coşkuyla kutlanıyor.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gunestv.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
Malatya haberleri