WWF Türkiye'nin, Adana'daki Hunutlu Termik Santraline Karşı Başlattığı İmza Kampanyasına 99 Bin İmza

Yaşam (Anka) - Anka Haber Ajansı | 24.08.2021 - 16:24, Güncelleme: 24.08.2021 - 16:24 3080+ kez okundu.
 

WWF Türkiye'nin, Adana'daki Hunutlu Termik Santraline Karşı Başlattığı İmza Kampanyasına 99 Bin İmza

Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF) Türkiye, Adana'nın Yumurtalık ilçesinde yapımına başlanan Hunutlu Termik Santrali'nin, hem deniz kaplumbağalarının hem de bölge halkının sağlığını tehdit ettiği gerekçesiyle başlattığı imza kampanyası çığ gibi büyüyor. Change.org'da başlatılan kampanyaya, yaklaşık 99 bin kişi imza verdi.

"Adana’da bir kömürlü termik santral daha istemiyoruz" başlığı altında; Sugözü kumsalında inşa edilen Hunutlu Kömürlü Termik Santrali'nin yapımına karşı çıkmak amacıyla 150 bin kişinin imzalamasını hedeflediği kampanyayı başlatan WWF Türkiye Ofisi, kömürlü termik santrallerin tüm canlılar için tehlike oluşturduğuna dikkati çekti. Hunutlu Termik Santrali'nin deniz kaplumbağası yuvalama alanlarını yok ettiği belirtilen kampanya açıklaması, şöyle: "IUCN’in (Dünya Doğayı Koruma Birliği) Kırmızı Listesi'ne göre 'tehlike altında' kategorisinde yer alan yüzlerce yeşil deniz kaplumbağası (Chelonia mydas) ve iribaş deniz kaplumbağası (Caretta caretta) her yıl bu bölgede yumurta bırakıyor. Kumsaldaki termik santral inşaatı, kaplumbağa yuvaları için büyük tehdit oluşturuyor. COVID-19 kriziyle beraber kirli havanın yarattığı sağlık riskleri gündemdeyken, Adana yıl boyu kirli hava solumaya da devam ediyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Adana merkezde yapılan ölçümlere göre, 2019’de havadaki kirletici madde (PM10) yoğunluğu Türkiye’de belirlenmiş sınır değerin iki, Dünya Sağlık Örgütü’nün değerlerinin ise dört kat üzerinde. “ERKEN ÖLÜME NEDEN OLUYOR” Türkiye’de ise en güncel verilere göre dış ortam hava kirliliği yılda yaklaşık 52 bin erken ölüme neden oluyor. Santralin yapılması, daha çok erken ölüme ve hastalığa yol açacak. Adana’da termik santral değil temiz hava istiyoruz. Deniz kaplumbağalarının yaşam alanının yok edilmemesini istiyoruz. Santral inşaatı derhal durdurulmalı. Çünkü: Yeşil deniz kaplumbağaları için Akdeniz Havzası’nda öncelikli yuvalama kumsallarından biri olan proje alanındaki inşaat, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün 2009/10 Genelgesi’ne göre hukuka ve İskenderun Körfezi Bütünleşik Kıyı Alanları Planı (BKAP) ve Mersin-Adana Bölgesi Çevre Düzeni Planlarına aykırı. ÇED (Çevresel Etki Değerlendirmesi) raporu hazırlanırken ölçülen hava kalitesine ait veriler, güncel mevzuatımızın limit değerlerinin çok üzerinde bir kirliliği gösteriyor. Santralin ÇED olumlu kararı geçerli değil. İskenderun Körfezi’ndeki diğer termik santral ve sanayi tesislerinin çevreye ve insan sağlığına etkileri kümülatif olarak değerlendirilmedi. Termik santralin Sağlık Etki Değerlendirmesi (SED) yapılmadan yani halk sağlığı üzerindeki etkisi bilinmeden inşaatına başlandı." KAMPANYAYA DESTEK VEREN KURULUŞLAR Yaklaşık 99 bin kişinin imza verdiği kampanyaya, şu kurumlar da destek verdi: "Adana Çevre ve Tüketici Koruma Derneği, Adana Tabip Odası, Adana Ziraat Mühendisleri Odası, Antakya Çevre Koruma Derneği, CAN (Avrupa İklim Eylem Ağı), Europe Doğa Derneği, Doğu Akdeniz Çevre Platformu, Ekosfer Derneği, Erzin Çevre ve Tarihi Varlıkları Koruma Derneği, Erzin Yeşilkent Sulama Kooperatifi, HEAL (Sağlık ve Çevre Birliği), İskenderun Çevre Koruma Derneği, Mersin Çevre ve Doğa Derneği, Samandağ Çevre Koruma ve Turizm Derneği, Tarsus Çevre Koruma Kültür ve Sanat Merkezi ve Yuva Derneği."  
Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF) Türkiye, Adana'nın Yumurtalık ilçesinde yapımına başlanan Hunutlu Termik Santrali'nin, hem deniz kaplumbağalarının hem de bölge halkının sağlığını tehdit ettiği gerekçesiyle başlattığı imza kampanyası çığ gibi büyüyor. Change.org'da başlatılan kampanyaya, yaklaşık 99 bin kişi imza verdi.

"Adana’da bir kömürlü termik santral daha istemiyoruz" başlığı altında; Sugözü kumsalında inşa edilen Hunutlu Kömürlü Termik Santrali'nin yapımına karşı çıkmak amacıyla 150 bin kişinin imzalamasını hedeflediği kampanyayı başlatan WWF Türkiye Ofisi, kömürlü termik santrallerin tüm canlılar için tehlike oluşturduğuna dikkati çekti.

Hunutlu Termik Santrali'nin deniz kaplumbağası yuvalama alanlarını yok ettiği belirtilen kampanya açıklaması, şöyle:

"IUCN’in (Dünya Doğayı Koruma Birliği) Kırmızı Listesi'ne göre 'tehlike altında' kategorisinde yer alan yüzlerce yeşil deniz kaplumbağası (Chelonia mydas) ve iribaş deniz kaplumbağası (Caretta caretta) her yıl bu bölgede yumurta bırakıyor. Kumsaldaki termik santral inşaatı, kaplumbağa yuvaları için büyük tehdit oluşturuyor.

COVID-19 kriziyle beraber kirli havanın yarattığı sağlık riskleri gündemdeyken, Adana yıl boyu kirli hava solumaya da devam ediyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Adana merkezde yapılan ölçümlere göre, 2019’de havadaki kirletici madde (PM10) yoğunluğu Türkiye’de belirlenmiş sınır değerin iki, Dünya Sağlık Örgütü’nün değerlerinin ise dört kat üzerinde.

“ERKEN ÖLÜME NEDEN OLUYOR”

Türkiye’de ise en güncel verilere göre dış ortam hava kirliliği yılda yaklaşık 52 bin erken ölüme neden oluyor. Santralin yapılması, daha çok erken ölüme ve hastalığa yol açacak. Adana’da termik santral değil temiz hava istiyoruz. Deniz kaplumbağalarının yaşam alanının yok edilmemesini istiyoruz.

Santral inşaatı derhal durdurulmalı. Çünkü: Yeşil deniz kaplumbağaları için Akdeniz Havzası’nda öncelikli yuvalama kumsallarından biri olan proje alanındaki inşaat, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün 2009/10 Genelgesi’ne göre hukuka ve İskenderun Körfezi Bütünleşik Kıyı Alanları Planı (BKAP) ve Mersin- Adana Bölgesi Çevre Düzeni Planlarına aykırı.

ÇED (Çevresel Etki Değerlendirmesi) raporu hazırlanırken ölçülen hava kalitesine ait veriler, güncel mevzuatımızın limit değerlerinin çok üzerinde bir kirliliği gösteriyor. Santralin ÇED olumlu kararı geçerli değil. İskenderun Körfezi’ndeki diğer termik santral ve sanayi tesislerinin çevreye ve insan sağlığına etkileri kümülatif olarak değerlendirilmedi. Termik santralin Sağlık Etki Değerlendirmesi (SED) yapılmadan yani halk sağlığı üzerindeki etkisi bilinmeden inşaatına başlandı."

KAMPANYAYA DESTEK VEREN KURULUŞLAR

Yaklaşık 99 bin kişinin imza verdiği kampanyaya, şu kurumlar da destek verdi:

" Adana Çevre ve Tüketici Koruma Derneği, Adana Tabip Odası, Adana Ziraat Mühendisleri Odası, Antakya Çevre Koruma Derneği, CAN (Avrupa İklim Eylem Ağı), Europe Doğa Derneği, Doğu Akdeniz Çevre Platformu, Ekosfer Derneği, Erzin Çevre ve Tarihi Varlıkları Koruma Derneği, Erzin Yeşilkent Sulama Kooperatifi, HEAL (Sağlık ve Çevre Birliği), İskenderun Çevre Koruma Derneği, Mersin Çevre ve Doğa Derneği, Samandağ Çevre Koruma ve Turizm Derneği, Tarsus Çevre Koruma Kültür ve Sanat Merkezi ve Yuva Derneği."

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gunestv.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
Malatya haberleri