Karslı Üreticiler: Şeker Fabrikası Kapatılmasın

Gündem 14.08.2021 - 12:50, Güncelleme: 14.08.2021 - 12:50 2630+ kez okundu.
 

Karslı Üreticiler: Şeker Fabrikası Kapatılmasın

Kars’ın Arpaçay ve Akyaka ilçelerinde şeker pancarı, mısır ve patates üretimi sürüyor. Şeker pancarı ekimi yapan çiftçiler, Kars Şeker Fabrikası’nın kapatılmasını istemiyor.

Ektikleri pancarları söküme hazırlanan üreticiler, kuraklığa bağlı sorunları çözmek ve tarlalarını zararlı otlardan temizlemek için de çaba harcıyor. Çiftçiler, ayrıca; Kars Şeker Fabrikası’nın, kent ekonomisi için çok önemli olduğunu söylüyor. Kars’ın Arpaçay ilçesine bağlı Güvercin köyünde ekim yapan Uğur Akbaba pancarını Şeker Fabrikası’na vereceğini söyledi. Akbaba, şöyle konuştu: “Sürekli olarak her yıl şeker pancarı ekiyoruz. Mart ve nisan ayları ile eylül ve  ekim aylarında da söküm yapıyoruz. Hasat yaptıktan sonra da pancarımız Kars Şeker Fabrikası’na veriyoruz. Geçimimizi şeker pancarı ile sağlıyoruz. Şu anda zararlı otları alıyoruz, bunlar pancarın gelişimini etkiliyor.” Kars Şeker Fabrikası’nın kapatılmasının gündemden hiç düşmediği belirten çiftçi Onur Ulu, şöyle konuştu: “Bu yıl 15 -20 dönüm alanda pancar ekimi yaptık. Şu anda yabancı otla mücadele ediyoruz. Pancar diplerinde biten yabancı otları alıyoruz. Bu otlar pancar gelişimini olumsuz yönde etkilediği için bu şekilde yabancı otlardan kurtulmaya çalışıyoruz. İki üç gün boyunca yabancı otların temizliğini yapıyoruz. Hasat, eylül ve ekim ayı sonunda başlıyor. Kars Şeker Fabrikası ile zaten anlaşmalı oluyoruz. Ürettiğimiz pancarı fabrikaya veriyoruz.  Fabrikada işlendikten sonra şeker yapıldığı gibi, posasından da melas ve küspe elde ediliyor. Öncelik pancar üreticilerinin olmak üzere küspe ve melas da alıp kışın hayvanlar için yem olarak kullanıyoruz. Ayrıca üretilen melas daha çok anlaşmalı oldukları yem fabrikalarına da veriliyor. Yem katkı maddesi olarak melası o şekilde değerlendiriyorlar. Fabrika kapatılırsa bizim tarafımızdan olumsuz olur. Biz geçimimizi bu şekilde sağlamaya çalışıyoruz. Kars Şeker Fabrikasının kapatılması bizleri çok olumsuz yönde etkiler. Bir istihdam alanı olarak da değerlendirebilirsiniz. Hani bizim burada yapmış olduğumuz pancar tarımı da elimizden alınırsa bizi çok olumsuz yönde etkiler. Zaten sadece patates, mısır ve pancardan başka sulu tarım yapamıyoruz.”
Kars’ın Arpaçay ve Akyaka ilçelerinde şeker pancarı, mısır ve patates üretimi sürüyor. Şeker pancarı ekimi yapan çiftçiler, Kars Şeker Fabrikası’nın kapatılmasını istemiyor.

Ektikleri pancarları söküme hazırlanan üreticiler, kuraklığa bağlı sorunları çözmek ve tarlalarını zararlı otlardan temizlemek için de çaba harcıyor.

Çiftçiler, ayrıca; Kars Şeker Fabrikası’nın, kent ekonomisi için çok önemli olduğunu söylüyor. Kars’ın Arpaçay ilçesine bağlı Güvercin köyünde ekim yapan Uğur Akbaba pancarını Şeker Fabrikası’na vereceğini söyledi. Akbaba, şöyle konuştu:

“Sürekli olarak her yıl şeker pancarı ekiyoruz. Mart ve nisan ayları ile eylül ve  ekim aylarında da söküm yapıyoruz. Hasat yaptıktan sonra da pancarımız Kars Şeker Fabrikası’na veriyoruz. Geçimimizi şeker pancarı ile sağlıyoruz. Şu anda zararlı otları alıyoruz, bunlar pancarın gelişimini etkiliyor.”

Kars Şeker Fabrikası’nın kapatılmasının gündemden hiç düşmediği belirten çiftçi Onur Ulu, şöyle konuştu:

“Bu yıl 15 -20 dönüm alanda pancar ekimi yaptık. Şu anda yabancı otla mücadele ediyoruz. Pancar diplerinde biten yabancı otları alıyoruz. Bu otlar pancar gelişimini olumsuz yönde etkilediği için bu şekilde yabancı otlardan kurtulmaya çalışıyoruz. İki üç gün boyunca yabancı otların temizliğini yapıyoruz. Hasat, eylül ve ekim ayı sonunda başlıyor. Kars Şeker Fabrikası ile zaten anlaşmalı oluyoruz. Ürettiğimiz pancarı fabrikaya veriyoruz.  Fabrikada işlendikten sonra şeker yapıldığı gibi, posasından da melas ve küspe elde ediliyor. Öncelik pancar üreticilerinin olmak üzere küspe ve melas da alıp kışın hayvanlar için yem olarak kullanıyoruz. Ayrıca üretilen melas daha çok anlaşmalı oldukları yem fabrikalarına da veriliyor. Yem katkı maddesi olarak melası o şekilde değerlendiriyorlar. Fabrika kapatılırsa bizim tarafımızdan olumsuz olur. Biz geçimimizi bu şekilde sağlamaya çalışıyoruz.

Kars Şeker Fabrikasının kapatılması bizleri çok olumsuz yönde etkiler. Bir istihdam alanı olarak da değerlendirebilirsiniz. Hani bizim burada yapmış olduğumuz pancar tarımı da elimizden alınırsa bizi çok olumsuz yönde etkiler. Zaten sadece patates, mısır ve pancardan başka sulu tarım yapamıyoruz.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gunestv.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
Malatya haberleri