‘Çoban Bulmakta Zorlanıyoruz’

Gündem (Web Sitesi) - Web Sitesi | 05.10.2022 - 14:43, Güncelleme: 05.10.2022 - 14:43 1766+ kez okundu.
 

‘Çoban Bulmakta Zorlanıyoruz’

Malatya Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı İhsan Akın, “Devletimiz, çobanlık kursunda sertifika alan ve herhangi bir işletmede çalışıp, şartlarını yerine getirenlere yüzde 100 zam yaptı ve bu rakam 6 bin liradan 12 bin liraya çıktı. Çoban bulmakta zorlanıyoruz” dedi.

Malatya’da hayvancılıkla uğraşan vatandaşlar, girdi maliyetlerinin yanında birde çoban bulamama sıkıntısı yaşıyor. Malatya Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı İhsan Akın, birlik olarak çobanlık eğitimi vermek amacıyla onuncu kursu başlattıklarını ifadelerini kullandı. Birlik binasında gerçekleştirilen kursun açılışında konuşan Akın, “Kurs kapsamında 16 saat iş güvenliği, 24 saat sürü yönlendirme, 24 saat sürünün beslenmesi, 16 saat sürü bakım işleri, 24 saatte sürünün sağlığı olmak üzere 104 saat eğitim verilecek” dedi. “MAAŞ 6 BİN LİRADAN 12 BİN LİRAYA ÇIKTI” Akın, 14 kişinin kursa katıldığını kaydederek, şunları söyledi: “Devletimiz, çobanlık kursunda sertifika alan ve herhangi bir işletmede çalışıp, şartlarını yerine getirenlere yüzde 100 zam yaptı ve bu rakam 6 bin liradan 12 bin liraya çıktı. Çoban bulmakta zorlanıyoruz. Kırsalda göçün önüne geçilebilmesi noktasında projelerle, o bölgelerdeki eksiklerin giderilmesi için çalışmalar yapıyoruz. Burada hem hayvanları hem de çobanların temel ihtiyaçlarını karşılama noktasında çalışmaları yürütüyoruz. Bir taraftan da düzenlediğimiz eğitimlerle bu aileye ve çobanlık mesleğine insanlarımızı kazandırıyoruz. Bu kurs sonunda farklı kurumlardan destekte alınabiliyor.” “SOSYAL GÜVENCELERİ OLURSA ÇOBAN SORUNU ORTADAN KALKAR” Çobanlığın kırsal kesimlerde meziyetli bir iş olduğunu dile getiren Akın, “Çobanların temel ihtiyaçlarıyla ilgili sıkıntılar olabiliyor. Bir diğeri de insanlar işsiz olmalarına rağmen kırsala gitmek istemiyor. Biz, kırsaldan kente olan göçün önüne geçmek istiyoruz. Bu noktada sağlık ve sosyal güvenceyle ilgili daha önce ilgili bakanlık, kurum ve kuruluşlarla görüştük. Çobanın annesi, eşi ya da kız kardeşi olabilir birinin sosyal güvencesi karşılanırsa orada göçün önüne geçilir ve çobanlık problemi de azalmış olur. Bugün bir çoban, başka bir çobana kız vermiyor. O nedenle burada sosyal güvence çok önemli. Bu noktada devletimizin çobanlarla ilgili bir sosyal güvenceleriyle ilgili bir çalışma yapmasını bekliyoruz” diye konuştu.
Malatya Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı İhsan Akın, “Devletimiz, çobanlık kursunda sertifika alan ve herhangi bir işletmede çalışıp, şartlarını yerine getirenlere yüzde 100 zam yaptı ve bu rakam 6 bin liradan 12 bin liraya çıktı. Çoban bulmakta zorlanıyoruz” dedi.

Malatya’da hayvancılıkla uğraşan vatandaşlar, girdi maliyetlerinin yanında birde çoban bulamama sıkıntısı yaşıyor.

Malatya Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı İhsan Akın, birlik olarak çobanlık eğitimi vermek amacıyla onuncu kursu başlattıklarını ifadelerini kullandı.

Birlik binasında gerçekleştirilen kursun açılışında konuşan Akın, “Kurs kapsamında 16 saat iş güvenliği, 24 saat sürü yönlendirme, 24 saat sürünün beslenmesi, 16 saat sürü bakım işleri, 24 saatte sürünün sağlığı olmak üzere 104 saat eğitim verilecek” dedi.

“MAAŞ 6 BİN LİRADAN 12 BİN LİRAYA ÇIKTI”

Akın, 14 kişinin kursa katıldığını kaydederek, şunları söyledi:

“Devletimiz, çobanlık kursunda sertifika alan ve herhangi bir işletmede çalışıp, şartlarını yerine getirenlere yüzde 100 zam yaptı ve bu rakam 6 bin liradan 12 bin liraya çıktı. Çoban bulmakta zorlanıyoruz. Kırsalda göçün önüne geçilebilmesi noktasında projelerle, o bölgelerdeki eksiklerin giderilmesi için çalışmalar yapıyoruz. Burada hem hayvanları hem de çobanların temel ihtiyaçlarını karşılama noktasında çalışmaları yürütüyoruz. Bir taraftan da düzenlediğimiz eğitimlerle bu aileye ve çobanlık mesleğine insanlarımızı kazandırıyoruz. Bu kurs sonunda farklı kurumlardan destekte alınabiliyor.”

“SOSYAL GÜVENCELERİ OLURSA ÇOBAN SORUNU ORTADAN KALKAR”

Çobanlığın kırsal kesimlerde meziyetli bir iş olduğunu dile getiren Akın, “Çobanların temel ihtiyaçlarıyla ilgili sıkıntılar olabiliyor. Bir diğeri de insanlar işsiz olmalarına rağmen kırsala gitmek istemiyor. Biz, kırsaldan kente olan göçün önüne geçmek istiyoruz. Bu noktada sağlık ve sosyal güvenceyle ilgili daha önce ilgili bakanlık, kurum ve kuruluşlarla görüştük. Çobanın annesi, eşi ya da kız kardeşi olabilir birinin sosyal güvencesi karşılanırsa orada göçün önüne geçilir ve çobanlık problemi de azalmış olur. Bugün bir çoban, başka bir çobana kız vermiyor. O nedenle burada sosyal güvence çok önemli. Bu noktada devletimizin çobanlarla ilgili bir sosyal güvenceleriyle ilgili bir çalışma yapmasını bekliyoruz” diye konuştu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gunestv.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
Malatya haberleri