Restore Edildi Ama Görüntü Kirliliği Sürüyor

Gündem (Web Sitesi) - Web Sitesi | 07.09.2022 - 13:02, Güncelleme: 07.09.2022 - 13:02 3540+ kez okundu.
 

Restore Edildi Ama Görüntü Kirliliği Sürüyor

Malatya’nın simgelerinden tarihi Yeni Cami’de uzun süredir tartışma konusu olan ve 14 Ağustos’ta sökülen beton blokların halen avluda durması görüntü kirliliğine yol açıyor. Restorasyonu tamamlandıktan sonra ibadete açılan tarihi caminin şu anki görüntüsü herkesi rahatsız ediyor.

24 Ocak 2020'de Sivrice merkezli 6,8 büyüklüğündeki depremde ağır hasar gören ve yaklaşık 2 yıl onarım-restorasyon çalışmaları yapılan, 'Teze Cami' olarak da adlandırılan Yeni Cami'nin tarihi yapısını ve siluetini bozan çalışmaların yapıldığı iddia edilmişti. Yeni Cami’nin restorasyonunda dikkat çeken detaylardan birini, caminin ana girişi olan batı ve doğu kapısının merdivenlerinin sağ ve solunda bulunan abdest alma musluklarının kaldırılıp, kanalın ise kapatılması oluşturmuştu. Bunun yerine cami avlusunun kuzey kısmına yeni abdest yerleri yapılmış, ancak yüksek maliyetli imalatların oluşturduğu duvarlarla caminin görünümünün bozulması tepkilere yol açmıştı. Bir süre tartışma konusu olan beton bloklar nedeniyle 40'ın üzerinde STK toplu açıklama yaparak bu durumun düzeltilmesi istemişti. Yeni Camii’nin avlusuna dışarıdan duvar gibi yapılan ve tepki çeken, aylardır çözüm üretilmeyen, olduğu gibi yerinde bırakılan beton bloklar, tepkiler üzerine 14 Ağustos gecesi söküldü. Yerinden sökülen beton blokların günlerdir caminin önünden taşınmaması ise görünü kirliliğine neden oluyor. ŞEMSİYELERDE TARTIŞMA KONUSU 24 Ocak 2020'de Sivrice merkezli olarak meydana gelen Elazığ-Malatya depreminde ciddi hasar görmesi üzerine bir süre ibadete kapatılan restorasyon, onarım ve güçlendirme çalışmalarının ardından yeniden ibadete açılan Malatya’nın simge yapılarından Yeni Camide tartışmalar sürüyor. Malatya’nın en eski ve simge yapılarından olan ve 'Hacı Yusuf Camisi, Taş Cami, Hacı Yusuf Taş Camisi, Büyük Cami, Teze Cami, Yeni Cami’ adlarıyla bilinen 110 yıllık tarihi camide şemsiye tartışması yaşanıyor. Şemsiyelerin, tarihi caminin siluetini bozduğunu savunan sivil toplum kuruluşları, cami avlusunun eski haline dönmesini istiyor. Tarihi caminin avlusuna yerleştirilen dev şemsiyeler Malatya kamuoyunda rahatsızlığa neden olurken, toplamda her şeyiyle 1,5 milyon TL’ye mal olduğu iddia edilen şemsiyelerin aylık bakım ücretinin ise 20 bin TL olduğu öğrenildi. RESTORASYON SONRASI İBADETE AÇILDI 24 Ocak 2020'de meydana gelen, 6,8 büyüklüğündeki Elazığ-Malatya depremi camiye hasar vermiş, ana kubbenin bir bölümünde çökme, duvarlarında çatlama, minare külahlarında dökülme meydana gelmişti. Ana kubbe ve hasar gören diğer kubbeler tamamen sökülüp değiştirilirken, doğu ve batı yan duvarlarına da payandalar eklenerek yapı güçlendirilmişti. Caminin iç duvarları da güçlendirilirken, ahşap olan taban da Eylül ayında sökülerek temel ortaya çıkarılmış ve temelde güçlendirme yapıldıktan sonra, taban yeniden ahşap olarak inşa edilmişti. Ayrıca caminin her iki minaresinin üst kısmı da şerefelerinden itibaren yenilenmişti.
Malatya’nın simgelerinden tarihi Yeni Cami’de uzun süredir tartışma konusu olan ve 14 Ağustos’ta sökülen beton blokların halen avluda durması görüntü kirliliğine yol açıyor. Restorasyonu tamamlandıktan sonra ibadete açılan tarihi caminin şu anki görüntüsü herkesi rahatsız ediyor.

24 Ocak 2020'de Sivrice merkezli 6,8 büyüklüğündeki depremde ağır hasar gören ve yaklaşık 2 yıl onarım-restorasyon çalışmaları yapılan, 'Teze Cami' olarak da adlandırılan Yeni Cami'nin tarihi yapısını ve siluetini bozan çalışmaların yapıldığı iddia edilmişti. Yeni Cami’nin restorasyonunda dikkat çeken detaylardan birini, caminin ana girişi olan batı ve doğu kapısının merdivenlerinin sağ ve solunda bulunan abdest alma musluklarının kaldırılıp, kanalın ise kapatılması oluşturmuştu. Bunun yerine cami avlusunun kuzey kısmına yeni abdest yerleri yapılmış, ancak yüksek maliyetli imalatların oluşturduğu duvarlarla caminin görünümünün bozulması tepkilere yol açmıştı. Bir süre tartışma konusu olan beton bloklar nedeniyle 40'ın üzerinde STK toplu açıklama yaparak bu durumun düzeltilmesi istemişti.

Yeni Camii’nin avlusuna dışarıdan duvar gibi yapılan ve tepki çeken, aylardır çözüm üretilmeyen, olduğu gibi yerinde bırakılan beton bloklar, tepkiler üzerine 14 Ağustos gecesi söküldü. Yerinden sökülen beton blokların günlerdir caminin önünden taşınmaması ise görünü kirliliğine neden oluyor.

ŞEMSİYELERDE TARTIŞMA KONUSU

24 Ocak 2020'de Sivrice merkezli olarak meydana gelen Elazığ- Malatya depreminde ciddi hasar görmesi üzerine bir süre ibadete kapatılan restorasyon, onarım ve güçlendirme çalışmalarının ardından yeniden ibadete açılan Malatya’nın simge yapılarından Yeni Camide tartışmalar sürüyor.

Malatya’nın en eski ve simge yapılarından olan ve 'Hacı Yusuf Camisi, Taş Cami, Hacı Yusuf Taş Camisi, Büyük Cami, Teze Cami, Yeni Cami’ adlarıyla bilinen 110 yıllık tarihi camide şemsiye tartışması yaşanıyor. Şemsiyelerin, tarihi caminin siluetini bozduğunu savunan sivil toplum kuruluşları, cami avlusunun eski haline dönmesini istiyor.

Tarihi caminin avlusuna yerleştirilen dev şemsiyeler Malatya kamuoyunda rahatsızlığa neden olurken, toplamda her şeyiyle 1,5 milyon TL’ye mal olduğu iddia edilen şemsiyelerin aylık bakım ücretinin ise 20 bin TL olduğu öğrenildi.

RESTORASYON SONRASI İBADETE AÇILDI

24 Ocak 2020'de meydana gelen, 6,8 büyüklüğündeki Elazığ- Malatya depremi camiye hasar vermiş, ana kubbenin bir bölümünde çökme, duvarlarında çatlama, minare külahlarında dökülme meydana gelmişti. Ana kubbe ve hasar gören diğer kubbeler tamamen sökülüp değiştirilirken, doğu ve batı yan duvarlarına da payandalar eklenerek yapı güçlendirilmişti. Caminin iç duvarları da güçlendirilirken, ahşap olan taban da Eylül ayında sökülerek temel ortaya çıkarılmış ve temelde güçlendirme yapıldıktan sonra, taban yeniden ahşap olarak inşa edilmişti. Ayrıca caminin her iki minaresinin üst kısmı da şerefelerinden itibaren yenilenmişti.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gunestv.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
Malatya haberleri