Malatya Kayısısında Beklenti Yüksek

Gündem (Web Sitesi) - Web Sitesi | 20.07.2022 - 16:45, Güncelleme: 20.07.2022 - 16:45 2682+ kez okundu.
 

Malatya Kayısısında Beklenti Yüksek

Malatya ekonomisinin can damarını oluşturan kayısı ihracatında bu yıl 6 aylık dilimde 168 milyon dolarlık gelir elde edildi. Malatya’da kayısı satıcılığı yapan Muhammed Sarıkaya, “Kayısı Malatya için çok büyük bir nimet, lütuf ve rahmet. Üretici olarak bu sene ümitliyiz” dedi.

Dünya kuru kayısı üretiminin yüzde 85'inin yapıldığı Malatya'da hasat dönemi devam ediyor. Yeni dönem hasat edilen kayısıyla yaş olarak tezgâhları süslerken, kurutmalık yapılan kayısıların kısa süre içerisinde tezgâhlardaki yerini alması bekleniyor. Malatya ekonomisinin can damarını oluşturan kayısının bu yıl zirai don ve doludan etkilenmesi sonrası kuru kayısıda fiyatlar 90 liradan 150 liraya kadar çıkarken, yeni dönem ürünlerin tezgâha gelmesiyle birlikte fiyatlar yeniden güncellenecek. Kayısı Satıcısı Muhammed Sarıkaya, henüz fiyatların güncellenmediğini ifade ederek, “Eski fiyatlarımız çok yüksek biz bu fiyatlarda zorluk çekiyoruz. Bu sene fiyatlarımız biraz daha uygun olursa, perakende sektörü hareketli olur” dedi. “ÜRETİCİ OLARAK BU SENE ÜMİTLİYİZ” Sarıkaya, herkesin kayısıyı tüketmesinden yana olduklarını dile getiren Sarıkaya, bu noktada ellerinden gelen tüm fedakârlığı yaptıklarını belirtti. Hacı Haliloğlu dediğimiz bir kayısı var aroması çok güzel. Susuz yetişiyor, dağ malıdır. Arasındaki fark kaba aşı dediğimiz bir kayısı var arasındaki fark irilik farklı farklı hacı Haliloğlu dediğimiz kayısı 50-60 senelik Malatya’nın asıl kayısısı odur, şu an 90 liradan satıyoruz. Kaba aşıyı da 110-115-120 arasında satıyoruz. Ama arasındaki irili ufaklı farkı, küçüğünün aroması daha lezzetlidir. Bu fiyatlar böyle kalmaz biraz daha düşer” diye konuştu. Kayısının Malatya ekonomisi için büyük önem arz ettiğini dile getiren Sarıkaya, “Üretici olarak bu sene ümitliyiz. Malatya’da krizin teğet geçmesinin tek sebebi kayısıdır. Kayısının gerçekten değerini bilmeliyiz” dedi. “MALATYA HAK ETTİĞİ DEĞERİ BULAMIYOR” Sarıkaya, üreticinin Malatya esnafını desteklemesi gerektiğini ifade ederek, şunları söyledi: “İhracatçılarımız özellikle dışarıya ihraç eden köylünün ürünü dışarıya pazarlayan insanların geri dönüşümü Malatya’ya katkı sağlamları ve yatırım yapmaları lazım. Malatya’nın üreticilerinin Malatya’nın esnaflarını desteklemeleri lazım ama ihraçtılar bunu çok göz ardı ediyorlar. Göz ardı ettikleri için Malatya hak ettiği değeri bulamıyor. Malatya’nın ihracatçıları gerçekten bu kentin milliyetçiliğini yapmış olsalar, 5 Malatya daha olur. Kayısı Malatya için çok büyük bir nimet, lütuf ve rahmet. Bunun bir değerini, kıymetini bilmiyoruz. Yarın öbür gün bu bizim elimizden giderse hakikaten büyük sıkıntı olur. Bunun için elimizden geldiği kadar bunun kıymetini ve değerini bilmemiz lazım.”  
Malatya ekonomisinin can damarını oluşturan kayısı ihracatında bu yıl 6 aylık dilimde 168 milyon dolarlık gelir elde edildi. Malatya’da kayısı satıcılığı yapan Muhammed Sarıkaya, “Kayısı Malatya için çok büyük bir nimet, lütuf ve rahmet. Üretici olarak bu sene ümitliyiz” dedi.

Dünya kuru kayısı üretiminin yüzde 85'inin yapıldığı Malatya'da hasat dönemi devam ediyor. Yeni dönem hasat edilen kayısıyla yaş olarak tezgâhları süslerken, kurutmalık yapılan kayısıların kısa süre içerisinde tezgâhlardaki yerini alması bekleniyor.

Malatya ekonomisinin can damarını oluşturan kayısının bu yıl zirai don ve doludan etkilenmesi sonrası kuru kayısıda fiyatlar 90 liradan 150 liraya kadar çıkarken, yeni dönem ürünlerin tezgâha gelmesiyle birlikte fiyatlar yeniden güncellenecek.

Kayısı Satıcısı Muhammed Sarıkaya, henüz fiyatların güncellenmediğini ifade ederek, “Eski fiyatlarımız çok yüksek biz bu fiyatlarda zorluk çekiyoruz. Bu sene fiyatlarımız biraz daha uygun olursa, perakende sektörü hareketli olur” dedi.

“ÜRETİCİ OLARAK BU SENE ÜMİTLİYİZ”

Sarıkaya, herkesin kayısıyı tüketmesinden yana olduklarını dile getiren Sarıkaya, bu noktada ellerinden gelen tüm fedakârlığı yaptıklarını belirtti. Hacı Haliloğlu dediğimiz bir kayısı var aroması çok güzel. Susuz yetişiyor, dağ malıdır. Arasındaki fark kaba aşı dediğimiz bir kayısı var arasındaki fark irilik farklı farklı hacı Haliloğlu dediğimiz kayısı 50-60 senelik Malatya’nın asıl kayısısı odur, şu an 90 liradan satıyoruz. Kaba aşıyı da 110-115-120 arasında satıyoruz. Ama arasındaki irili ufaklı farkı, küçüğünün aroması daha lezzetlidir. Bu fiyatlar böyle kalmaz biraz daha düşer” diye konuştu.

Kayısının Malatya ekonomisi için büyük önem arz ettiğini dile getiren Sarıkaya, “Üretici olarak bu sene ümitliyiz. Malatya’da krizin teğet geçmesinin tek sebebi kayısıdır. Kayısının gerçekten değerini bilmeliyiz” dedi.

MALATYA HAK ETTİĞİ DEĞERİ BULAMIYOR”

Sarıkaya, üreticinin Malatya esnafını desteklemesi gerektiğini ifade ederek, şunları söyledi:

“İhracatçılarımız özellikle dışarıya ihraç eden köylünün ürünü dışarıya pazarlayan insanların geri dönüşümü Malatya’ya katkı sağlamları ve yatırım yapmaları lazım. Malatya’nın üreticilerinin Malatya’nın esnaflarını desteklemeleri lazım ama ihraçtılar bunu çok göz ardı ediyorlar. Göz ardı ettikleri için Malatya hak ettiği değeri bulamıyor. Malatya’nın ihracatçıları gerçekten bu kentin milliyetçiliğini yapmış olsalar, 5 Malatya daha olur. Kayısı  Malatya için çok büyük bir nimet, lütuf ve rahmet. Bunun bir değerini, kıymetini bilmiyoruz. Yarın öbür gün bu bizim elimizden giderse hakikaten büyük sıkıntı olur. Bunun için elimizden geldiği kadar bunun kıymetini ve değerini bilmemiz lazım.”

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gunestv.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
Malatya haberleri