Ağbaba: Yüksek Fiyatlarla Et ve Süt Ürünlerini Tüketmek Zorunda Kalacağız

Gündem (Web Sitesi) - Web Sitesi | 07.06.2022 - 15:36, Güncelleme: 07.06.2022 - 15:36 3256+ kez okundu.
 

Ağbaba: Yüksek Fiyatlarla Et ve Süt Ürünlerini Tüketmek Zorunda Kalacağız

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba: “Önümüzdeki dönemde ülkemiz de damızlık hayvan açığı daha da artarak et ve sütte arz talebini karşılamayacağından dolayı alım gücü her geçen gün düşen tüketiciler daha da yüksek fiyatlarla et ve süt ürünlerini tüketmek zorunda kalacaktır. Şu an Tarım Bakanlığı et açığını gidermek için besilik hayvan ithalat iznini açarak yerli üreticiyi daha da çıkmaza sokmaktadır.” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Damızlık Büyükbaş Hayvan Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ergül Günaydın’ı ziyaret etti. “ÜRETİCİLER ZARAR EDİYOR” Ziyarette tarım ve hayvancılıktaki sorunları dile getiren Ağbaba: “Ülkemizde baş gösteren yüksek enflasyon neticesine bağlı olarak artan maliyetler neticesinde tarım ve hayvancılık ta uygulanan yanlış politikalar sonucu geçen yıllara oranla hayvancılık işletmelerinde işletme girdilerindeki artışlar ( yem, saman ,yonca , slaj ,enerji fiyatları mazot ,elektrik, veterinerlik hizmetleri , İlaç vb) sebebi ile üreticiler üretimden kopma noktasına gelmiştir.2021 yılında çiğ süt satış bedeli  2,90 TL iken, 50 kg süt yemi torba fiyatı 140 TL saman kg 0.85 TL yonca 1.7 TL mısır slajı 0.80 TL mazot litresi 8 TL, 2022 yılında çiğ süt satış bedeli 7.50 TL , süt yemi 50 kg torba fiyatı 360 TL saman kg 2.3 TL yonca 3.5 TL mısır slajı kg fiyatı 1.20 TL, mazot litresi 26 lira olmuştur. Artan maliyetler karşında üreticiler zarar etmektedir.  Hayvancılık sektörü her geçen gün küçülmekte ve çıkmaza girmektedir.” dedi. “DAMIZLIK HAYVANLAR KESİME GÖNDERİLİYOR” Artan maliyetler sonrası üreticilerin damızlık hayvanlarını kestirmeye başladığını ifade eden Ağbaba: “Artan maliyetler karşısında sütten zarar eden üreticiler damızlık hayvanlarını boş, gebe olduğuna bakılmaksızın elden çıkararak kombinalarda kestirmektedir. Dişi hayvan kesimi yasak olmasına rağmen zarar eden yetiştiriciler istemeyerek de olsa mezbahalarda inek ve düvelerini kesime göndermektedir.  Tarım bakanlığının kullanmakta olduğu hayvan varlığı veri tabanı (haybis)  güncel olmadığından hayvan sayısı yaklaşık 100/20-30 oranın da fazla görünmektedir. Buna bağlı olarak istatistiki veriler yanlış hesaplanmaktadır. Ülke genelinde üretilen et ve süt üretim hesaplamaları da gerçeği yansıtmamaktadır. Önümüzdeki dönemde ülkemiz de damızlık hayvan açığı daha da artarak et ve sütte arz talebini karşılamayacağından dolayı alım gücü her geçen gün düşen tüketiciler daha da yüksek fiyatlarla et ve süt ürünlerini tüketmek zorunda kalacaktır. Şu an Tarım Bakanlığı et açığını gidermek için besilik hayvan ithalat iznini açarak yerli üreticiyi daha da çıkmaza sokmaktadır.” dedi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba: “Önümüzdeki dönemde ülkemiz de damızlık hayvan açığı daha da artarak et ve sütte arz talebini karşılamayacağından dolayı alım gücü her geçen gün düşen tüketiciler daha da yüksek fiyatlarla et ve süt ürünlerini tüketmek zorunda kalacaktır. Şu an Tarım Bakanlığı et açığını gidermek için besilik hayvan ithalat iznini açarak yerli üreticiyi daha da çıkmaza sokmaktadır.” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Damızlık Büyükbaş Hayvan Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ergül Günaydın’ı ziyar et etti.

“ÜRETİCİLER ZARAR EDİYOR”

Ziyarette tarım ve hayvancılıktaki sorunları dile getiren Ağbaba: “Ülkemizde baş gösteren yüksek enflasyon neticesine bağlı olarak artan maliyetler neticesinde tarım ve hayvancılık ta uygulanan yanlış politikalar sonucu geçen yıllara oranla hayvancılık işletmelerinde işletme girdilerindeki artışlar ( yem, saman ,yonca , slaj ,enerji fiyatları mazot ,elektrik, veterinerlik hizmetleri , İlaç vb) sebebi ile üreticiler üretimden kopma noktasına gelmiştir.2021 yılında çiğ süt satış bedeli  2,90 TL iken, 50 kg süt yemi torba fiyatı 140 TL saman kg 0.85 TL yonca 1.7 TL mısır slajı 0.80 TL mazot litresi 8 TL, 2022 yılında çiğ süt satış bedeli 7.50 TL , süt yemi 50 kg torba fiyatı 360 TL saman kg 2.3 TL yonca 3.5 TL mısır slajı kg fiyatı 1.20 TL, mazot litresi 26 lira olmuştur. Artan maliyetler karşında üreticiler zarar etmektedir.  Hayvancılık sektörü her geçen gün küçülmekte ve çıkmaza girmektedir.” dedi.

“DAMIZLIK HAYVANLAR KESİME GÖNDERİLİYOR”

Artan maliyetler sonrası üreticilerin damızlık hayvanlarını kestirmeye başladığını ifade eden Ağbaba: “Artan maliyetler karşısında sütten zarar eden üreticiler damızlık hayvanlarını boş, gebe olduğuna bakılmaksızın elden çıkararak kombinalarda kestirmektedir. Dişi hayvan kesimi yasak olmasına rağmen zarar eden yetiştiriciler istemeyerek de olsa mezbahalarda inek ve düvelerini kesime göndermektedir.  Tarım bakanlığının kullanmakta olduğu hayvan varlığı veri tabanı (haybis)  güncel olmadığından hayvan sayısı yaklaşık 100/20-30 oranın da fazla görünmektedir. Buna bağlı olarak istatistiki veriler yanlış hesaplanmaktadır. Ülke genelinde üretilen et ve süt üretim hesaplamaları da gerçeği yansıtmamaktadır. Önümüzdeki dönemde ülkemiz de damızlık hayvan açığı daha da artarak et ve sütte arz talebini karşılamayacağından dolayı alım gücü her geçen gün düşen tüketiciler daha da yüksek fiyatlarla et ve süt ürünlerini tüketmek zorunda kalacaktır. Şu an Tarım Bakanlığı et açığını gidermek için besilik hayvan ithalat iznini açarak yerli üreticiyi daha da çıkmaza sokmaktadır.” dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gunestv.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
Malatya haberleri