Uçurtmayla Dünyaya Açıldı

Gündem (Web Sitesi) - Web Sitesi | 09.04.2022 - 13:33, Güncelleme: 09.04.2022 - 13:33 3586+ kez okundu.
 

Uçurtmayla Dünyaya Açıldı

Mardin’de yaptığı birbirinden farklı uçurtmalarla gökyüzünü renklendiren ve uçurtma tutkusunu çocuklara da aşılayan uçurtma ustası Zahit Mungan, 26 farklı ülkede gökyüzünde uçurmalarını uçurttu.

Mardin’de doğup büyüyen Zahit Mungan, çocukluğunda evlerinin damlarında uyurken gökyüzünde bir uçurtma gördü. Uçurtmaya olan ilgisi küçük yaşlarda başlayan Mungan, bu hayalinin peşinde koşmaya başladı. Mardin’de küçük atölyesinde yaptığı, aylarını hatta yıllarını alan uçurtmalarıyla gökyüzünü renklendiren Mungan, bu sevgisini çocuklara da aşıladı. Güney Afrika, Ukrayna ve Hindistan başta olmak üzere 26 ülkede uçurtma şenliklerine katılan Mungan, Mardin Uluslararası Uçurtma Festivali’ne de öncülük ediyor. Doğup büyüdüğü evi uçurtma atölyesine çeviren Mungan, bu atölyede çocuklara hem hikâyesini anlatıyor hem de uçurtma yapmayı öğretiyor. Mungan, çocukluğundan beri uçurtmayla ilgilendiğini ve bu tutkunun peşinden gitmeye devam ettiğini söyledi. Mardin’de uçurtmanın bir gelenek olduğunu ifade eden Mungan, “Biz bütün yaşamımızı damlarda geçiriyoruz. Bu nedenle de damlarda uçurtma uçuruyoruz. Bende onu devam ettiriyorum” dedi. Mungan, Mardin’de doğup büyüdüğü evi uçurtma atölyesine çevirdiğini kaydederek, şunları söyledi: “Çocuklar buraya geldiği zaman önce hikâyemi dinliyorlar. Hikâyemi dinledikten sonra sinema salonunda uçurtma belgeselini izlettiriyorum. Bu belgeselde uçurtmanın icadı dahil olmak üzere birçok bilgi öğreniyorlar. Sonrasında da atölyede uçurtmalarını yaparak, damda uçurtmalarını uçuruyorlar.” Bilinenin dışında daha farklı uçurtmalarla gökyüzünü renklendirdiğini anlatan Mungan, “Ben daha çok Mardin’deki kültürel değerleri uçurtmalarımda çalışıyorum. Bunlardan birisi Şahmeran. Büyük bir Şahmeran uçurtması yaptım. Bunun yanında bizim Mardin sokakları çok dar olduğu için çöpleri eşekler topluyor. Bundan dolayı da büyük bir eşek uçurtması yaptım. Onun dışında Mardin’de sadece gökyüzünde uçurtmalar uçmuyor, taklacı güvercinlerde var. Buradaki güvercin ırkı başka hiçbir yerde olmadığı için büyük bir güvercin uçurtması yaptım. Dövmeli kadın uçurtmasını gökyüzünde uçurttum. Buradaki kültürel değerleri tekrar gündeme getirip, uçurtmalarıma da yansıtıyorum” diye konuştu. Mungan, Mardin’de 2016 yılında ilk Uluslararası Uçurtma Festivali’ni gerçekleştirdiklerini hatırlatarak, “Bu festival dünyada büyük bir ses getirdi. Uçurtma geleneğini burada sürdürmeye çalışıyorum” dedi. Yaptığı uçurtmaları sadece Mardin’de değil birçok ülkenin festivaline de götürdüğünü kaydeden Mungan, şu ana kadar 26 ülkeye gittiğini söyledi. Mungan, gerek yurt içi gerekse de yurt dışında katıldığı etkinliklere mutlaka yanında atölye malzemeleriyle gittiğini belirterek, çocuklarla birlikte uçurtma yaptıklarını, köy okullarında eğitim gören çocuklara da eğitim verip, uçurtma geleneğini yaygınlaştırmaya çalıştığını ifade etti.
Mardin’de yaptığı birbirinden farklı uçurtmalarla gökyüzünü renklendiren ve uçurtma tutkusunu çocuklara da aşılayan uçurtma ustası Zahit Mungan, 26 farklı ülkede gökyüzünde uçurmalarını uçurttu.

Mardin’de doğup büyüyen Zahit Mungan, çocukluğunda evlerinin damlarında uyurken gökyüzünde bir uçurtma gördü. Uçurtmaya olan ilgisi küçük yaşlarda başlayan Mungan, bu hayalinin peşinde koşmaya başladı. Mardin’de küçük atölyesinde yaptığı, aylarını hatta yıllarını alan uçurtmalarıyla gökyüzünü renklendiren Mungan, bu sevgisini çocuklara da aşıladı. Güney Afrika, Ukrayna ve Hindistan başta olmak üzere 26 ülkede uçurtma şenliklerine katılan Mungan, Mardin Uluslararası Uçurtma Festivali’ne de öncülük ediyor. Doğup büyüdüğü evi uçurtma atölyesine çeviren Mungan, bu atölyede çocuklara hem hikâyesini anlatıyor hem de uçurtma yapmayı öğretiyor.

Mungan, çocukluğundan beri uçurtmayla ilgilendiğini ve bu tutkunun peşinden gitmeye devam ettiğini söyledi.

Mardin’de uçurtmanın bir gelenek olduğunu ifade eden Mungan, “Biz bütün yaşamımızı damlarda geçiriyoruz. Bu nedenle de damlarda uçurtma uçuruyoruz. Bende onu devam ettiriyorum” dedi.

Mungan, Mardin’de doğup büyüdüğü evi uçurtma atölyesine çevirdiğini kaydederek, şunları söyledi:

“Çocuklar buraya geldiği zaman önce hikâyemi dinliyorlar. Hikâyemi dinledikten sonra sinema salonunda uçurtma belgeselini izlettiriyorum. Bu belgeselde uçurtmanın icadı dahil olmak üzere birçok bilgi öğreniyorlar. Sonrasında da atölyede uçurtmalarını yaparak, damda uçurtmalarını uçuruyorlar.”

Bilinenin dışında daha farklı uçurtmalarla gökyüzünü renklendirdiğini anlatan Mungan, “Ben daha çok Mardin’deki kültürel değerleri uçurtmalarımda çalışıyorum. Bunlardan birisi Şahmeran. Büyük bir Şahmeran uçurtması yaptım. Bunun yanında bizim Mardin sokakları çok dar olduğu için çöpleri eşekler topluyor. Bundan dolayı da büyük bir eşek uçurtması yaptım. Onun dışında Mardin’de sadece gökyüzünde uçurtmalar uçmuyor, taklacı güvercinlerde var. Buradaki güvercin ırkı başka hiçbir yerde olmadığı için büyük bir güvercin uçurtması yaptım. Dövmeli kadın uçurtmasını gökyüzünde uçurttum. Buradaki kültürel değerleri tekrar gündeme getirip, uçurtmalarıma da yansıtıyorum” diye konuştu.

Mungan, Mardin’de 2016 yılında ilk Uluslararası Uçurtma Festivali’ni gerçekleştirdiklerini hatırlatarak, “Bu festival dünyada büyük bir ses getirdi. Uçurtma geleneğini burada sürdürmeye çalışıyorum” dedi.

Yaptığı uçurtmaları sadece Mardin’de değil birçok ülkenin festivaline de götürdüğünü kaydeden Mungan, şu ana kadar 26 ülkeye gittiğini söyledi.

Mungan, gerek yurt içi gerekse de yurt dışında katıldığı etkinliklere mutlaka yanında atölye malzemeleriyle gittiğini belirterek, çocuklarla birlikte uçurtma yaptıklarını, köy okullarında eğitim gören çocuklara da eğitim verip, uçurtma geleneğini yaygınlaştırmaya çalıştığını ifade etti.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gunestv.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
Malatya haberleri