Mevduat, Tahvil ve Bonolarda Vergi Avantajı 3 Ay Daha Uzatıldı

Ekonomi (Anka) - Anka Haber Ajansı | 01.04.2022 - 13:33, Güncelleme: 01.04.2022 - 13:33 2797+ kez okundu.
 

Mevduat, Tahvil ve Bonolarda Vergi Avantajı 3 Ay Daha Uzatıldı

Mevduat, katılma payı ile tahvil, bono ve kira sertifikalarına vergi avantajı üç ay daha uzatıldı. Eylül 2020’de üç aylığına getirilen düzenleme, daha önce farklı aralıklarla üç aylık süreler halinde uzatılmıştı.

Mevduat, katılma payı ile tahvil, bono ve kira sertifikalarında 31 Mart’ta bitmesi öngörülen stopaj indiriminin süresinin 30 Haziran’a kadar uzatılmasına ilişkin 5360 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı'nın eki bugünkü Resmi Gazete'de yayınlandı. Buna göre; Türk lirası cinsinden açılan mevduat hesaplarından elde edilen faiz gelirleri ile katılım hesaplarından sağlanan kar paylarından, portföyü TL ve bu cinsten ihraç edilmiş menkul kıymetler olan bazı yatırım fonları ile bankalar tarafından ihraç edilen tahvil ve bonolardan elde edilen gelirler ile fon kullanıcısının bu bankalar olduğu varlık kiralama şirketleri tarafından ihraç edilen kira sertifikalarından sağlanan gelirler üzerinden yapılan indirimli stopaj uygulamasının yürürlük süresi 3 ay daha uzatıldı. Uygulama, 30 Haziran 2022'ye kadar devam edecek. Bu kararla mevduat faizleri ve katılma hesaplarında vadesiz ve ihbarlı hesaplar ile 6 aya kadar vadeli hesaplarda yüzde 5, bir yıla kadar vadeli hesaplarda yüzde 3, bir yıldan uzun vadeli hesaplarda yüzde 0, enflasyon oranına bağlı olarak değişken faiz oranı uygulanan bir yıldan uzun vadeli hesaplarda yüzde 0 tevkifat oranı uygulanmaya devam edilecek. Bankalar tarafından ihraç edilen tahvil ve bonolardan elde edilen gelir ve kazançlar ile fon kullanıcısının bankalar olduğu varlık kiralama şirketleri tarafından ihraç edilen kira sertifikalarından elde edilen gelir ve kazançlara, vadesi 6 aya kadar olanlara sağlanan gelirlerden yüzde 5, vadesi bir yıla kadar olanlara sağlanan gelirlerden yüzde 3, vadesi bir yıldan uzun olanlara sağlanan gelirlerden yüzde 0, 6 aydan az süreyle elde tutulanların elden çıkarılmasından doğan kazançlardan yüzde 5, bir yıldan az süreyle elde tutulanların elden çıkarılmasından doğan kazançlardan yüzde 3, bir  yıldan fazla süreyle elde tutulanların elden çıkarılmasından doğan kazançlardan yüzde 0 tevkifat uygulanacak.
Mevduat, katılma payı ile tahvil, bono ve kira sertifikalarına vergi avantajı üç ay daha uzatıldı. Eylül 2020’de üç aylığına getirilen düzenleme, daha önce farklı aralıklarla üç aylık süreler halinde uzatılmıştı.

Mevduat, katılma payı ile tahvil, bono ve kira sertifikalarında 31 Mart’ta bitmesi öngörülen stopaj indiriminin süresinin 30 Haziran’a kadar uzatılmasına ilişkin 5360 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı'nın eki bugünkü Resmi Gazete'de yayınlandı.

Buna göre; Türk lirası cinsinden açılan mevduat hesaplarından elde edilen faiz gelirleri ile katılım hesaplarından sağlanan kar paylarından, portföyü TL ve bu cinsten ihraç edilmiş menkul kıymetler olan bazı yatırım fonları ile bankalar tarafından ihraç edilen tahvil ve bonolardan elde edilen gelirler ile fon kullanıcısının bu bankalar olduğu varlık kiralama şirketleri tarafından ihraç edilen kira sertifikalarından sağlanan gelirler üzerinden yapılan indirimli stopaj uygulamasının yürürlük süresi 3 ay daha uzatıldı. Uygulama, 30 Haziran 2022'ye kadar devam edecek.

Bu kararla mevduat faizleri ve katılma hesaplarında vadesiz ve ihbarlı hesaplar ile 6 aya kadar vadeli hesaplarda yüzde 5, bir yıla kadar vadeli hesaplarda yüzde 3, bir yıldan uzun vadeli hesaplarda yüzde 0, enflasyon oranına bağlı olarak değişken faiz oranı uygulanan bir yıldan uzun vadeli hesaplarda yüzde 0 tevkifat oranı uygulanmaya devam edilecek.

Bankalar tarafından ihraç edilen tahvil ve bonolardan elde edilen gelir ve kazançlar ile fon kullanıcısının bankalar olduğu varlık kiralama şirketleri tarafından ihraç edilen kira sertifikalarından elde edilen gelir ve kazançlara, vadesi 6 aya kadar olanlara sağlanan gelirlerden yüzde 5, vadesi bir yıla kadar olanlara sağlanan gelirlerden yüzde 3, vadesi bir yıldan uzun olanlara sağlanan gelirlerden yüzde 0, 6 aydan az süreyle elde tutulanların elden çıkarılmasından doğan kazançlardan yüzde 5, bir yıldan az süreyle elde tutulanların elden çıkarılmasından doğan kazançlardan yüzde 3, bir  yıldan fazla süreyle elde tutulanların elden çıkarılmasından doğan kazançlardan yüzde 0 tevkifat uygulanacak.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gunestv.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
Malatya haberleri