‘Güzel Bir Okuma Şenliği Olmuş’

Kültür-Sanat (Web Sitesi) - Web Sitesi | 18.05.2022 - 14:03, Güncelleme: 18.05.2022 - 14:09 4860+ kez okundu.
 

‘Güzel Bir Okuma Şenliği Olmuş’

Akademisyen ve Eğitim Bilimci Prof. Dr. Bilal Duman, “Televizyonlar beyni koşullayan bir görüntü ve ses yapısına sahipken, okuma beyni gitgide özgürlük alanına ve eleştirel ve mantıklı bir düşünme sürecine itiyor. Çünkü okuduğunuz zaman okuyucu beyinde onun hayalini, kafasındaki tasarımını, karakterleri, ana fikri, yardımcı fikri, zaman ve mekânı kendisi hayal ederek kuruyor. Bu ise öğrencinin beynindeki bellek sistemlerini bir bütüncül olarak çalıştırmasına neden oluyor” dedi.

Sezai Karakoç anısına düzenlenen 9.Malatya Anadolu Kitap Fuarına katılan Duman,  9.Malatya Anadolu Kitap Fuarının Anadolu’nun en kalabalık fuarlarından birisi olduğunu ifade etti. Duman, fuarın öğrenmeyi eğlenceye dönüştüren bir bakış açısının olduğuna dikkat çekerek, Burada Anadolu kültürünün yeniden bir okur-yazar seferberliği olduğunu düşünüyorum. Fuarı tertip edenleri ve katılanları kutluyorum. Gerçekten güzel bir bilim ve okuma şenliği olmuş” diye konuştu. Okullardan birçok öğrencinin akın akın fuara geldiğini aktaran Duman, şunları söyledi: “Öğrencileri kitapları incelerken yüzlerine, gözlerine ve konuşmalarına tanıklık ediyorum. Sanki bayramlaşmaya gelmişler. O nedenle bu tür fuarların geleneksel hale getirilmesi ve öğrencilere daha çok ulaştırılması gerekiyor. Aynı zamanda ebeveynlere daha fazla yaklaştırılması, davet ve teşvik edilmesi gerekiyor. Genel izlenimim çok güzel bir fuar.” Duman, ‘Neden Beyin Temelli Öğrenme?’ kitabına ilişkin ise “Aslında beyin temelli öğrenme şunu söylüyor; beyin nasıl okur, nasıl öğrenir, beyni hangi amaçlar için planlayalım? “Hiç okuyanla okumayan bir olur mu?” diyor ya bilenler bilmeyenler bir olur mu? Öğrenme ve okuma beyin nöronları arasındaki bağlantıları güçlendiriyor ve sinapslar arasındaki protein sentezlemesine neden oluyor. Televizyon seyretmekle okumak arasında beyin nasıl bir farklılaşma ve bağlantı kurabilir? Televizyonlar beyni koşullayan bir görüntü ve ses yapısına sahipken, okuma beyni gitgide özgürlük alanına ve eleştirel ve mantıklı bir düşünme sürecine itiyor. Çünkü okuduğunuz zaman okuyucu beyinde onun hayalini, kafasındaki tasarımını, karakterleri, ana fikri, yardımcı fikri, zaman ve mekânı kendisi hayal ederek kuruyor. Bu ise öğrencinin beynindeki bellek sistemlerini bir bütüncül olarak çalıştırmasına neden oluyor. Bu iş, okuma kültürünü yaygınlaştırdığınız taktirde insanların entelektüellik ve estetik becerilerini de geliştirmiş oluyorsunuz” değerlendirmesinde bulundu.
Akademisyen ve Eğitim Bilimci Prof. Dr. Bilal Duman, “Televizyonlar beyni koşullayan bir görüntü ve ses yapısına sahipken, okuma beyni gitgide özgürlük alanına ve eleştirel ve mantıklı bir düşünme sürecine itiyor. Çünkü okuduğunuz zaman okuyucu beyinde onun hayalini, kafasındaki tasarımını, karakterleri, ana fikri, yardımcı fikri, zaman ve mekânı kendisi hayal ederek kuruyor. Bu ise öğrencinin beynindeki bellek sistemlerini bir bütüncül olarak çalıştırmasına neden oluyor” dedi.

Sezai Karakoç anısına düzenlenen 9.Malatya Anadolu Kitap Fuarına katılan Duman,  9.Malatya Anadolu Kitap Fuarının Anadolu’nun en kalabalık fuarlarından birisi olduğunu ifade etti.

Duman, fuarın öğrenmeyi eğlenceye dönüştüren bir bakış açısının olduğuna dikkat çekerek, Burada Anadolu kültürünün yeniden bir okur-yazar seferberliği olduğunu düşünüyorum. Fuarı tertip edenleri ve katılanları kutluyorum. Gerçekten güzel bir bilim ve okuma şenliği olmuş” diye konuştu.

Okullardan birçok öğrencinin akın akın fuara geldiğini aktaran Duman, şunları söyledi:

“Öğrencileri kitapları incelerken yüzlerine, gözlerine ve konuşmalarına tanıklık ediyorum. Sanki bayramlaşmaya gelmişler. O nedenle bu tür fuarların geleneksel hale getirilmesi ve öğrencilere daha çok ulaştırılması gerekiyor. Aynı zamanda ebeveynlere daha fazla yaklaştırılması, davet ve teşvik edilmesi gerekiyor. Genel izlenimim çok güzel bir fuar.”

Duman, ‘Neden Beyin Temelli Öğrenme?’ kitabına ilişkin ise “Aslında beyin temelli öğrenme şunu söylüyor; beyin nasıl okur, nasıl öğrenir, beyni hangi amaçlar için planlayalım? “Hiç okuyanla okumayan bir olur mu?” diyor ya bilenler bilmeyenler bir olur mu? Öğrenme ve okuma beyin nöronları arasındaki bağlantıları güçlendiriyor ve sinapslar arasındaki protein sentezlemesine neden oluyor. Televizyon seyretmekle okumak arasında beyin nasıl bir farklılaşma ve bağlantı kurabilir? Televizyonlar beyni koşullayan bir görüntü ve ses yapısına sahipken, okuma beyni gitgide özgürlük alanına ve eleştirel ve mantıklı bir düşünme sürecine itiyor. Çünkü okuduğunuz zaman okuyucu beyinde onun hayalini, kafasındaki tasarımını, karakterleri, ana fikri, yardımcı fikri, zaman ve mekânı kendisi hayal ederek kuruyor. Bu ise öğrencinin beynindeki bellek sistemlerini bir bütüncül olarak çalıştırmasına neden oluyor. Bu iş, okuma kültürünü yaygınlaştırdığınız taktirde insanların entelektüellik ve estetik becerilerini de geliştirmiş oluyorsunuz” değerlendirmesinde bulundu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gunestv.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
Malatya haberleri