Ekosfer Derneği: Paris Anlaşması Sonrası Fosil Yakıtlar Ve Nükleer Enerji Gibi Kaynaklara Verilen Teşvikler Durdurulmalı

Çevre-Doğa (Anka) - Anka Haber Ajansı | 07.10.2021 - 11:55, Güncelleme: 07.10.2021 - 12:35 7151+ kez okundu.
 

Ekosfer Derneği: Paris Anlaşması Sonrası Fosil Yakıtlar Ve Nükleer Enerji Gibi Kaynaklara Verilen Teşvikler Durdurulmalı

Ekosfer Derneği, Paris Anlaşması’nı onaylayan Türkiye’de, bundan sonraki süreçte fosil yakıtlar ve nükleer enerji gibi kaynaklara verilen teşviklerin durdurulması ve kömür santrallerinin kapatılması için bir takvim belirlenmesi ve yeni inşaatların durdurulması gerektiğini belirtti.

Türkiye’nin Paris Anlaşması’na taraf olmasını kabul eden kanun TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. Böylece Türkiye, Paris Anlaşması’nı onaylayan 192'nci ülke oldu. Paris Anlaşması’nın onaylanması için bir süre önce imza kampanyası başlatan Ekosfer Derneği, kampanyaya katılan 25 bine yakın kişiye ve destek veren 48 sivil toplum kuruluşuna teşekkür etti. Ekosfer Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Özgür Gürbüz, “Bugün çok önemli bir gün. 5 yıl gecikmeyle de olsa Türkiye’nin Paris Anlaşması’nı onaylaması ve bu karara TBMM’deki milletvekillerinin büyük çoğunlukla destek vermesi sevindirici. Şimdi Türkiye’nin önünde uzun ince bir yol var ama fazla zamanımız yok. Fosil yakıtlarla (kömür, petrol ve doğalgaz) vedalaşmak, enerji verimliliği ve net sıfır emisyon hedefleri için sivil toplumla birlikte gerçekçi bir yol haritası belirlemek gerekiyor” dedi.  "TÜRKİYE SORUMLULUĞUNA UYGUN BİR HEDEF BELİRLEMELİ" “Paris Anlaşması, Kyoto Protokolü gibi ülkelerin hedeflerini belirlemiyor” diyen Gürbüz, şunları söyledi: "Anlaşmaya taraf ülkeler, imza atarken verdikleri ve sera gazı emisyonlarını nasıl sınırlandıracaklarını gösteren ulusal katkı beyanlarıyla kendi hedeflerini belirliyor. Türkiye de 2016 yılında verdiği Niyet Edilen Ulusal Katkı Beyanı’nda, 2012 yılında 430 milyon ton olan toplam sera gazı emisyonlarını, 2030 yılına gelindiğinde 929 milyon tonun altında tutma sözü vermişti. Bir başka deyişle emisyonlarını iki katından fazla artırabileceğini söylemişti. Bu oldukça zayıf bir hedefti ve Türkiye’nin ekonomik sisteminde hiçbir değişikliğe gitmeden bu hedefe ulaşılamayacağını o zaman da söyleyip eleştirmiştik. 2018 yılına gelindiğinde Türkiye’nin toplam sera gazı emisyonlarının 506 milyon tonda kaldığı düşünülürse yanılmadığımızı söyleyebiliriz. O nedenle bu beyanın güncellenmesi gerek. Anlaşma koşullarından biri de zaten 5 yılda bir beyanların güncellenmesi. Türkiye iyi niyetli, sorumluluğuna uygun bir hedef belirlemeli, bunu da sivil toplumun görüşünü alarak yapmalı.” "ENERJİ TÜKETİMİNİ AZALTMAK İÇİN GEREKLİ POLİTİKALAR HAYATA GEÇİRİLMELİ" Ekosfer Derneği, Paris Anlaşması sonrası yapılması gerekenleri öneren beş maddelik bir liste de hazırladı. Listede şu maddeler yer aldı: - “Ulusal Katkı Beyanı’nın güncellenmesi. - Kömür santrallarının kapatılması için bir takvim belirlenmesi ve yeni inşaatların durdurulması. - Enerji tüketimini azaltmak için başta enerji verimliliği olmak üzere gerekli politikaların hayata geçirilmesi. - Rüzgâr, güneş ve yeşil hidrojen gibi yenilenebilir enerji kaynaklarının tercih edilmesi; fosil yakıtlar ve nükleer enerji gibi kaynaklara verilen teşviklerin durdurulması. - Ulaşımda hava ve karayolu yerine demiryolu, toplu taşıma ile bisikletin öne çıkarılması."
Ekosfer Derneği, Paris Anlaşması’nı onaylayan Türkiye’de, bundan sonraki süreçte fosil yakıtlar ve nükleer enerji gibi kaynaklara verilen teşviklerin durdurulması ve kömür santrallerinin kapatılması için bir takvim belirlenmesi ve yeni inşaatların durdurulması gerektiğini belirtti.

Türkiye’nin Paris Anlaşması’na taraf olmasını kabul eden kanun TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. Böylece Türkiye, Paris Anlaşması’nı onaylayan 192'nci ülke oldu. Paris Anlaşması’nın onaylanması için bir süre önce imza kampanyası başlatan Ekosfer Derneği, kampanyaya katılan 25 bine yakın kişiye ve destek veren 48 sivil toplum kuruluşuna teşekkür etti.

Ekosfer Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Özgür Gürbüz, “Bugün çok önemli bir gün. 5 yıl gecikmeyle de olsa Türkiye’nin Paris Anlaşması’nı onaylaması ve bu karara TBMM’deki milletvekillerinin büyük çoğunlukla destek vermesi sevindirici. Şimdi Türkiye’nin önünde uzun ince bir yol var ama fazla zamanımız yok. Fosil yakıtlarla (kömür, petrol ve doğalgaz) vedalaşmak, enerji verimliliği ve net sıfır emisyon hedefleri için sivil toplumla birlikte gerçekçi bir yol haritası belirlemek gerekiyor” dedi. 

"TÜRKİYE SORUMLULUĞUNA UYGUN BİR HEDEF BELİRLEMELİ"

“Paris Anlaşması, Kyoto Protokolü gibi ülkelerin hedeflerini belirlemiyor” diyen Gürbüz, şunları söyledi:

"Anlaşmaya taraf ülkeler, imza atarken verdikleri ve sera gazı emisyonlarını nasıl sınırlandıracaklarını gösteren ulusal katkı beyanlarıyla kendi hedeflerini belirliyor. Türkiye de 2016 yılında verdiği Niyet Edilen Ulusal Katkı Beyanı’nda, 2012 yılında 430 milyon ton olan toplam sera gazı emisyonlarını, 2030 yılına gelindiğinde 929 milyon tonun altında tutma sözü vermişti. Bir başka deyişle emisyonlarını iki katından fazla artırabileceğini söylemişti. Bu oldukça zayıf bir hedefti ve Türkiye’nin ekonomik sisteminde hiçbir değişikliğe gitmeden bu hedefe ulaşılamayacağını o zaman da söyleyip eleştirmiştik. 2018 yılına gelindiğinde Türkiye’nin toplam sera gazı emisyonlarının 506 milyon tonda kaldığı düşünülürse yanılmadığımızı söyleyebiliriz. O nedenle bu beyanın güncellenmesi gerek. Anlaşma koşullarından biri de zaten 5 yılda bir beyanların güncellenmesi. Türkiye iyi niyetli, sorumluluğuna uygun bir hedef belirlemeli, bunu da sivil toplumun görüşünü alarak yapmalı.”

"ENERJİ TÜKETİMİNİ AZALTMAK İÇİN GEREKLİ POLİTİKALAR HAYATA GEÇİRİLMELİ"

Ekosfer Derneği, Paris Anlaşması sonrası yapılması gerekenleri öneren beş maddelik bir liste de hazırladı. Listede şu maddeler yer aldı:

- “Ulusal Katkı Beyanı’nın güncellenmesi.

- Kömür santrallarının kapatılması için bir takvim belirlenmesi ve yeni inşaatların durdurulması.

- Enerji tüketimini azaltmak için başta enerji verimliliği olmak üzere gerekli politikaların hayata geçirilmesi.

- Rüzgâr, güneş ve yeşil hidrojen gibi yenilenebilir enerji kaynaklarının tercih edilmesi; fosil yakıtlar ve nükleer enerji gibi kaynaklara verilen teşviklerin durdurulması.

- Ulaşımda hava ve karayolu yerine demiryolu, toplu taşıma ile bisikletin öne çıkarılması."

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gunestv.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
Malatya haberleri