Kayısı Var Çalışacak İşçi Yok Malatya’da Çiftçilik Yapan Kuddusi Altınbay: İşçi bulmakta zorluk çekiyoruz

“Dünya Kayısı Başkenti” olarak anılan Malatya’da kayısı hasadı sürüyor. Malatya’nın yanı sıra mevsimlik işçilerinde geçim kaynağı olan kayısı büyük bir emek istiyor. 13 Nisan’ı 14 Nisan’a bağlayan gece soğuk hava dalgası nedeniyle don felaketinden etkilenen kayısının olduğu yerlerde çiftçinin yüzü gülüyor. Kayısıya verdikleri emeğin karşılığını bu sene almak isteyen çiftçiler, yevmiyeleri yüksek olduğu için işçi bulmakta zorlanıyor.

“NAYLON, KASA, İLAÇ VE GÜBRE FİYATLARI ÇOK YÜKSEK”

Kayısı üreticisi Kuddusi Altınbay, kayısının bazı bölgelerde olduğunu bazı bölgelerde ise olmadığını söyledi.

Don felaketinden dolayı kayısının bu yıl uç dallarda olduğunu ifade eden Altınbay, “Dallar hep kırıldı. Millet kayısıyı silkeliyor. Bu sene kayısı para ediyor, emeğimizin karşılığını alacağız” dedi.

Altınbay, işçi bulmakta zorluk çektiklerini ifade ederek, şunları söyledi:

“İşçiler yüksek fiyat istiyorlar. Bu nedenle işçi bulmakta zorluk çekiyoruz. Dışarıdan gelen işçiler var ama onlarda işten pek anlamıyorlar. Malatya ve Adıyaman işçisini bulamıyoruz. Kadınlar 250, erkekler ise 300 TL yevmiyeyle çalışıyorlar. Urfa’dan işçi getirttim, kişi başı 470 TL yol parası verdim. İşçiler dışarıdan geliyorlar. Tarif ediyoruz, ona göre yapıyorlar.”

Kayısıyı taşımak için bu yıl kasanın tanesini 57 TL’den aldığını kaydeden Altınbay, gübre, naylon ve ilaç fiyatlarının yüksek olduğunu söyledi.

Altınbay, kayısıyı serdikleri naylonun 6 metresini 100 liradan aldığını kaydederek, kayısıda fiyatların 100 liranın altına düşmemesi halinde üreticiye bir şeyler kalacağını ifade etti.

Bir kayısı üreticisi ise kayısının kimi bölgelerde olduğunu kimi bölgelerde ise olmadığını ifade ederek, kayısısı olan çiftçilerin ise işçi bulmakta zorlandığını söyledi.