Kasket Ustası İhsan Tatu: ‘Günde 60 Tane Satıyorduk, Şimdi İş Yok’

Akpınar’da Elmas İş Hanında bulunan 10 metrekare dükkânında, 13 yaşında başladığı kasketçilik mesleğini 61 yıldır sürdüren İhsan Tatu, yok olmaya yüz tutan kasketçilik mesleğini sürdüren son ustalardan.

26 KASKETÇİ VARDI, 2 USTA KALDI

75 yaşındaki İhsan Tatu, küçük yaşlarda Ermeni ustasından öğrendiği kasketçiliği kendisine meslek edindi. 13 yaşında eline makas alıp, dikiş makinesini çalıştıran Tatu, gelişen teknoloji karşısında 61 yıldır mesleğini sürdürmeye çalışıyor. Tatu, 8 köşeli kasketlerin yanı sıra şapka ve düğmeli kaskette üretiyor. Yokolma tehlikesiyle karşı karşıya kalan mesleği devam ettiren son kasket ustalarından birisi olan Tatu, 8 köşeli kasketlere geçmişe oranla ciddi anlamda azalan ilgiye rağmen, mesleğini yaşatmaya devam ediyor.

“65 SİVİL, 10 RESMİ KASKET YAPIYORDUK, ŞİMDİ İŞ YOK”

Tatu, 1963 yılında Ermeni Avadis Usta'nın yanında işe başladığını ifade ederek, "Ondan sonra bu dükkânı açtım. Türkiye'de 600 ilçeye kasket gönderdim, göndermediğim en fazla 2 ilçe vardır.  Tabi mesleğe eskisi gibi rağbet kalmadı. O dönemde 26 kasketçi vardı şimdi 2 kişi kaldık. Eskiden 65 sivil, 10'da resmi kasket yapıyorduk. El işlerini de evlere Ermeni kadınlara gönderiyorduk, onlar tekrar ütü için bana gönderiyorlardı. Şimdi iş olsa çalışsam günde 10 kasket yaparım ama iş yok. Önceden millet kasket almak için sıradaydı, çiviye kasket asamıyorduk. Şimdi satış yaparsam, çiviye asmak için 2-3 kasket yapıyorum. Meslek tamamen öldü, sıfıra indi dersek yeridir. Önceden 6-7 kişi çalışıp, günde 60’a yakın kasket satıyorduk, şimdi günde 1-2 tane ya satıyoruz ya satamıyoruz” dedi.

Her yörenin kendisine ayrı bir kasket şeklinin olduğunu kaydeden Tatu, “Eskiden köşeli kasketler vardı şimdi düğmeli kasketler var. Köşeli kasketler zamanla kaybolur. Kasket üretiyorum ama eskisi gibi değil. Çalışsam günde 10 tane dikerim. Çalışıp, üretirim ama iş yok. Kimse pek kasket giymiyor, giyen pek az. Sürekli bir işimiz yok” diye konuştu.