Atılan İşçilerden Sendikayı Tanımayıp Fabrikayı Kapatan Uğur Tekstil'e Protesto: Alacaklarımız Yatmadan Buradan Ayrılmayacağız

Şanlıurfa’da DİSK’e bağlı Tekstil İşçileri Sendikası’na üye olan Uğur Tekstil işçisi 300 kişi SGK’dan gelen mesajla Kod-18 ile işten çıkartıldıklarını öğrendi. Fabrika yönetimi, fabrikayı kapattığını bildirdi. İşçiler, fabrikanın kapandı görüntüsü verilerek yasa dışı şekilde fason üretim yapacağını öne sürdü.

Sendika üç ay önce fabrikada örgütlenmeye başlamıştı ve bir ay önce de yeterli çoğunluğu sağlayarak Bakanlık’tan yetki belgesini almıştı. Tekstil İşçileri Sendikası yöneticileri ve işten çıkartılan işçiler bugün fabrika önünde protesto yaptı. Tekstil işçilerinin yaptığı açıklama şöyle:

“SUÇ DUYURUSU İÇİN DİLEKÇELERİMİZ HAZIRLANIYOR”

“Bu fabrikanın patronu, müdürleri bu fabrikada örgütlendiğimizden beri sendikal örgütlenmeyi engellemek için her yolu denedi. Yapmadıkları bir tek 300 işçiyi kapının önüne koymak kalmıştı onu da yaptılar. Bugüne kadar yaptıkları suçlarla ilgili suç duyurusu için dilekçelerimiz hazırlanıyor. Bu fabrikada kadın işçi arkadaşlarımıza fabrikanın yöneticileri tacizde bulundu. Bizzat kendileri bunu kabul edip bazılarını görevden attılar ama geride kalanlar tacizden şikayetçi olan kadın arkadaşlarımıza zulüm yaptılar. Onları fabrika içinde oradan oraya sürdüler. Fabrika odalarına çağırıp sorguya çektiler. Üstelik bunlar basına da yansıdı.

“ZENGİN OLUNCA ANAYASA'YI ÇİĞNEMEK DE SERBEST”

Ama zengin olunca, patron olunca suç da serbest taciz, ahlaksız ve Anayasa’yı çiğnemek de serbest. Ama kusura bakmasınlar biz bu ülkeyi, Urfa’nın mülki amiri, yasaları korumaktan görevli olan yetkilileri Hayri Uğur’ u koruyor ve onun suçlarına sessiz kalıyor diye biz bu suçlara sessiz kalmayacağız.

“FABRİKAYI KAPANDI GÖSTEREREK FASON ÜRETİM YAPACAKLAR”

Cuma günü iki gün önce karar aldılar. Bir tek kendilerini akıllı sanıyorlar ya. O rakı masasında aldıkları kararı kutlamak için poz verip paylaşanlar, fabrikanın kendini çok akıllı sanan müdürleri. Aldıkları karar şu, ‘Bir ay bir buçuk ay bu fabrika kapandı görünsün ve aynen yangından mal kaçırır gibi fabrikanın içindeki ürünleri ve bazı makineleri taşıyorlar ve bu sürede yasa dışı üretimlerini başka yerlere yaptıracaklar. İşçiler dağılacak, pişman olacak hem işçilerden hem de işçilerin sendikal örgütlülüğünden ve sendikadan kurtulmuş olacaklar. Bir ay sonra yine aynı sahtekarlıkla fabrikayı açıp üretime devam edecekler. Bu kararı da çok akıllıca bir karar almış gibi kutladılar.

“HAKLARIMIZI ALMADAN AYRILMAYACAĞIZ”

Fabrika yönetimi fabrikayı kapattığını söylüyor. Herkesin çıkışı verildi diyor. Fabrika yönetimi öncelikle tüm işçi arkadaşlarımızın kıdem ve ihbar tazminatları ödenmeden, hesaplarına yatmadan, içerdeki bütün alacakları ödenmeden buradan ayrılmayacağız diyor işçi arkadaşlar. İşçi arkadaşların kararı bu, haklarımızı almadan gitmeyeceğiz."