‘Malatya’nın Dağını Taşını Delik Deşik Edecekler’

Hudut Kalecik Dedeler Çevre Platformu, Malatya Çevre Platformu (MAL-ÇEP) ile ortaklaşa Doğanşehir ilçesi Hudut Mahallesi Kalecik mevkiinde ‘vahşi madencilik’ yapıldığı gerekçesiyle bir eylem gerçekleştirdi. Eylemde, madencilik için ormandaki ağaçların kesilerek, sondaj çalışması yapıldığı iddia edildi.

Platform tarafından yapılan açıklamada, “Malatya ilimizde Çevre Etki Değerlendirmesi yapılmadan başlanan maden ve sondaj faaliyetlerine Doğanşehir ilçesi Hudut Kalecik mevkiinde bir yenisi daha eklenmiş bulunmaktadır. Malatya’nın dağını taşını delik deşik edecek nitelikte 100’ün üzerinde maden arama faaliyeti yürütülmektedir. Bizler topraklarımıza, ormanlarımıza, doğanın ruhuna ve bu talana dur diyen doğasever çevreci bireyleriz. Hudut Kalecik mevkiinde usulsüzce maden arama ruhsatı verilmiş bulunan şirketin yürüttüğü maden arama faaliyetinin yapıldığı alan meşe ağaçlarından oluşan birinci bölge orman vasfındaki arazilerdir. Yörenin temel geçim kaynağı tarım hayvancılık ve arıcılıktır. Yöre halkının geçim kaynaklarını sağlayacak nitelikteki toprak, hava ve su kirletilmekte, doğa katliamı gerçekleştirilmektedir. Yapılan arama faaliyetlerinin yöre halkının içme sularına yakınlığı 500 metredir. Belirlenen 40 farklı noktada sondaj faaliyeti gerçekleşecektir. Maden aramasının yapılacağı alan 25 hektarın üzerindedir. ÇED raporu düzenlenmemiş, halkın katılım toplantısı yapılmamış, tarım ve hayvancılığın temel geçim kaynağı olan alanda vatandaşların yerleşkelerine çok yakın mesafede faaliyetler başlamış, doğa, habitatlar, bitki türleri, yabanıl hayat görmezden gelinmiştir” denildi .

Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi:

“Halkın katılım toplantısının yapılacağı bir çevresel etki değerlendirmesinin yapılması şarttır. Topraklarımıza, sularımıza, ormanlarımıza, havamıza, doğanın ruhuna sahip çıkabilmek adına bu maden arama projesine hayır diyoruz. Yürütülen faaliyet canlıların yaşam alanına doğrudan yapılan bir saldırıdır. Yürütmenin durdurulması talepli açılan davada mahkeme, yürütmenin durdurulmasına ilişkin verilecek kabul ya da ret kararının keşiften sonraya ertelenmesine karar vermiştir. Oysaki yürütmenin durdurulmasıyla alakalı ivedi karar verilmelidir. Keşifte bulunan bilirkişiler, maden -çevre- harita mühendislerinden oluşmaktadır. Dosya kapsamında bilirkişi heyeti yetersizdir. Ziraat, orman ve jeoloji alanında bilirkişilik yapacak şahısların seçilmesi gerekirken bilirkişi heyetindeki noksanlık şaibe uyandırıcıdır. Burada altın rezervinin olduğunu kimseden saklamaya gerek yoktur. Bu rezervin büyüklüğü süreç içerisinde belli olacaktır. Amaçlananın altın madeni çıkarmak için siyanür ve sülfürik asit havuzu kurmak olduğu düşüncesindeyiz. Bu madene başlanmasıyla bölgemizin yok oluşu iç içedir. Fakat bu maden sadece Hudut Kalecik Dedeler Mahallerini yok etmeyecektir. Doğanşehir ve Malatya’ya büyük zarar verecektir. Sorun yerel değil çok boyutlu mikro değil makro bir çevre sorunudur. Bu direnişin bir parçası olacağımızı, çevre ve insan hakları mücadelesi veren bütün insanlarla bu yolu omuz omuza yürüyeceğimizi ve bu sorunu ve mücadeleyle alakalı sorumluluğu asli bir görev olarak yürüteceğimizi bildirir, herkesi bu davamıza ortak olmaya ve dayanışmaya çağırıyoruz.”