Yeni Malatyaspor’un Kaderi Efsaneye Benzemesin

Efsane Malatyaspor’un kötü bir sürece girmesinin ardından Malatya futbolunun kurtuluşu olarak hayata geçirilen Yeni Malatyaspor, Malatya’yı Süper Lig’de 5 sezon tutabildi. Efsane Malatyaspor ile aynı kaderi paylaşan Doğu Anadolu ekibi, önce Süper Lig’de fırtına gibi esti, sonra Malatya’yı Avrupa kupalarına taşıdı sonra lige veda etti.

BORÇ 262 MİLYON

Spor Toto Süper Lig’e bitime 6 hafta kala veda eden Yeni Malatyaspor’da kulüp başkanı Adil Gevrek, 24 Nisan’da Olağanüstü Seçimli Kongreye gideceklerini ve kendisinin aday olmayacağını açıkladı.

Gevrek’in aldığı karar sonrası toplanan Yeni Malatyaspor Divan Kurulu, bundan sonraki süreç ve adaylarla ilgili bir değerlendirmede bulundu.

Divan Kurulu’nun toplantısı sonrası Yeni Malatyaspor’un borcu da net bir şekilde ortaya çıkmış oldu. Gevrek’in başkanlık yaptığı dönemde şeffaflıktan uzaklaşan kulübün borcunun 262 milyon TL olduğu kaydedildi.

Süper Lig’e 10 Nisan 2022 itibariyle veda eden Yeni Malatyaspor’un 275 milyon 932 bin TL borcunun olduğu, 13 milyon 480 bin TL varlık ve alacağının düşülmesinin ardından net borcunun 262 milyon 450 bin TL olduğu öğrenildi.

Sarı siyahlı kulübün 30 Mart tarihi itibariyle CAS dava dosyalarında kesinleşmemiş 92 milyon 300 bin TL borcunun olduğu, kısa vadede de 193 milyon 800 bin TL borcunun bulunduğu kaydedildi.

CAS DAVA DOSYALARI BORCU ARTIRABİLİR

30 Mart tarihi itibariyle 262 milyon 450 bin TL borcu bulunan Yeni Malatyaspor’un Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi'ndeki (CAS) dava dosyalarından 92 milyon 385 bin TL borcu bulunuyor.

Bir alt lige düşmesinin yanı sıra büyük bir borç yüküyle de karşı karşıya kalan sarı siyahlıların güncel borcu 262 milyon 450 bin TL olarak açıklanırken, CAS dava dosyalarının bu borcu daha da artırabileceği ifade ediliyor.

Alacakları nedeniyle FİFA’ya başvuran defans oyuncusu Arturo Mina, orta saha oyuncuları Mitchell Donald ve Ghaylen Chaaleli ile kaleci Fabien Farnolle’un kararlarının CAS’ta beklemede olduğu öğrenildi. Bu oyunculardan Mina’nın 400 bin dolar, Mitchell Donald’ın 276 bin Euro, Ghaylen Chaaleli’nin bir milyon 600 bin Euro, Fabien Farnolle’un ise 450 bin Euro alacağının bulunduğu kaydedildi. Bu oyuncularla ilgili kararın CAS’ta beklemede olduğu öğrenildi.

Sarı siyahlı takımda ayrıca Remi Walter’ın alacaklarıyla ilgili CAS’a başvurduğu ve bir milyon 363 bin TL alacağının olduğu bildirildi. Fernando Zuqui ve İssam Chabeke’nin alacakları ile ilgili FİFA’ya başvurdukları ve dosyalarının CAS aşamasında olduğu öğrenildi. Bu oyunculardan Fernando Zuqui’nin 267 bin Euro, İssam Chabeke’nin ise 326 bin Euro alacağının bulunduğu kaydedildi.

Alacakları nedeniyle FİFA’ya giden ve CAS başvuruları bulunan Jody Lukoki’nin 210 bin dolar, Fofana’nın ise 400 bin Euro alacağının bulunduğu öğrenildi. Sarı siyahlı kulübün ayrıca bazı menajerler ile oyuncu transferlerinden dolayı kulüplere yapmadığı ödemeler nedeniyle CAS’ta olan dosyaları da bulunuyor. Malatya ekibinin bir milyon 365 bin Euro ve 135 bin dolar borcu bulunuyor.

KULÜBÜN KADERİ 24 NİSAN’DA BELLİ OLACAK

Her ne kadar kulüp başkanı Adil Gevrek, Yeni Malatyaspor’u 2.Lig’den 1.Lige ardından da 1.Lig’den Süper Lig’e taşıyıp, şehri Avrupa arenasına taşısa da son 3 sezonda aldığı hatalı kararlar, teknik heyet ve oyuncu tercihlerindeki yanlışlar sonrası takımı maddi açıdan da çıkmaza soktu. Türkiye Futbol Federasyonu’nun aldığı kararla bir kez küme düşmekten kurtulan ve Süper Lig’de yoluna devam eden Doğu Anadolu ekibi, bu fırsatı iyi değerlendiremedi ve 3 sezonda 2 kez küme düştü.

Sarı siyahlı kulübün gerek borç yükü gerekse de gelecek sezon bir alt ligde mücadele edecek olmasından dolayı gözler 24 Nisan’da gerçekleştirilecek olan Olağanüstü Seçimli Kongreye çevrildi. Kongrede isimleri geçen Teoman Mutlu, Cengiz Günaydın, Adnan Çoban ve Kamil Göksu’nun aday olmaları beklenirken, henüz netleşen bir durumun olmaması camiayı tedirgin ediyor.

Efsane Malatyaspor’un yaşadığı sürecin benzerini yaşayan Yeni Malatyaspor’un kaderinin ne olacağı 24 Nisan’da yapılacak olan kongreyle netlik kazanmış olacak.