Genel Sağlık-İş, Sağlıkçıların Talepleri İçin Üç Gün İş Bırakacaklarını Açıkladı

Genel Sağlık-İş Genel Başkanı Uğur, bugün yaptığı yazılı açıklamada “Sağlık çalışanlarının çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve mali ve özlük hakları açısından yaşadıkları sorunların çözümü için bir an önce harekete geçilmelidir” dedi.

Uğur, taleplerinin karşılanması, sağlık emekçilerinin öneminin bir kez daha anlaşılabilmesi için; 14-16 Mart 2022 tarihlerinde iş bırakacaklarını duyurdu.  

Genel Sağlık-İş’in hükümetten talepleri şöyle:

“Sağlık emekçilerinin ağır ve kötü çalışma koşulları acilen düzeltilmeli, tüm sağlık emekçilerini kapsayacak kademeli ek gösterge artışı yapılmalıdır.  Performans sisteminden vazgeçilip, ek değil, tek ödeme sistemine geçilmeli; sağlık emekçilerinin aylık maaşları asgarisi yoksulluk sınırı taban alınarak belirlenmelidir. Tüm ek ödemeler emeklilik hesaplamasına dâhil edilmelidir.

“7 GÜN 24 SAAT HİZMET VEREN BAKIMEVİ, KREŞ VE ANAOKULU”

Sağlık emekçilerine şiddet gösterenlere verilecek olan cezaların caydırıcı olabilmesi adına, sağlıkta “Şiddet Yasa Tasarısı” taslağı kanunlaştırılmalıdır. Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği, nam-ı diğer “ceza yönetmeliği” geri çekilmeli ya da Yönetmelik, sağlık çalışanlarının çalışma koşullarını iyileştirecek, işyeri barışı getirecek şekilde revize edilmelidir. Sağlık emekçilerinin çocuk bakım sorunun çözümü için haftanın 7 günü, 24 saat kesintisiz hizmet veren bakımevi, kreş ve anaokulu düzenlemesi hayata geçirilmelidir.

“90 GÜN YIPRANMA PAYI HAKKI”

Tüm sağlık emekçilerine geçmişe etkili olarak yıllık 90 gün yıpranma payı hakkı verilmelidir. Covid-19 için tüm sağlık çalışanlarına iş kazası meslek hastalığı kapsamında haklar veren özel bir düzenleme yapılmalıdır. Sağlık emekçilerinin kadrolu, güvenceli çalışma biçimi sağlanmalı, tüm sözleşmeli çalışma modellerine son verilmelidir. Hizmet kollarında meslek hastalıkları tanımlanarak, öncelikle oluşmalarını engellemek üzere her türlü tedbir alınmalı ve teşhis, tedavi ve rehabilitasyon aşamaları ücretsiz ve öncelikli olarak yapılmalıdır. Aile Sağlığı Merkezi Gider Ödemeleri yeniden değerlendirilerek, ekonomik koşullar doğrultusunda artırılmalı, sağlığı piyasalaştıran politikalara son verilmelidir.”