14. Uluslararası Kısa Film Festivali başladı

Festival kapsamında İletişim Fakültesi önünden Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezine kadar kortej gerçekleştirildi. Öğrenciler, ellerindeki Yeşilçam repliklerinin yer aldığı dövizlerle, bando eşliğinde yürüdü.

İnönü Üniversitesi 14.Uluslararası Kısa Film Festivali’nin açılış töreni, Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

FATMA GİRİK UNUTULMADI

Festivalin açılış töreninde 24 Ocak 2022’de vefat eden adını Türk sinemasına altın harflerle kazıyan usta sanatçı Fatma Girik anıldı. Girik için hazırlanan video gösterildi.

1062 ESER BAŞVURDU

Festivale, 86 ülkeden 1062 film katılırken, 4 kategoride 76 film finale kaldı. Finale katılan filmlerden kesitler sunuldu.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğünce de desteklenen festivalde, "Ulusal Kurmaca", "Ulusal Belgesel", "Uluslararası Kurmaca" ve "Uluslararası Belgesel" kategorilerinde yarışacak filmlerden başarılı olanlar için toplam 30 bin lira ödül verilecek.

Festivalin açılışında konuşan Festival Yönetmeni Dr. Öğretim Üyesi Ersin Aycan, festivalin düzenlenmesi için ocak ayından itibaren çok hummalı bir şekilde çalıştıklarını ifade ederek, festivalde herkesin emeğinin olduğunu söyledi. Aycan, bilimle sanatı beraber yürütmeye çalıştıklarını da sözlerine ekledi.

Festival Başkanı ve İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Yatkın ise üniversitelerin bilim yuvası olarak görüldüğünü ve böyle kabul edildiğini kaydederek, şunları söyledi:

“Üniversitelerde bilim düşünülür, bilim yapılır, teknik tasarlanır, teknoloji geliştirilmeye çalışılır, sağlık üretilir. Bu yönleriyle üniversitelerimiz çok önemli bir toplumsal görevi de yerine getiriyor ama bunun yanında en az bu kadar önemli olan bir görevi daha var o da kültür ve sanatın çok değerli bir parçası olmasıdır. Sanat iletişim ve ifadenin en güçlü, en rafine halidir. Sinema; o büyülü dünya, o ihtişamlı beyaz perde bize çok şey anlatır, çok şey yaşatabilir. Kalbimizde ve gönlümüzde daha önce izleri olmayan bir takım yollar buluruz. Bizim de bu festivalde amacımız öğrencilerimize bu yolu sağlayabilmek.”

Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder ise festivalin ülkenin dışarıya açılmasının en önemli noktalarından biri olduğunu kaydederek, “İleriye dönük planlarımızı aktarımın değişik yöntemleri var. Burada konuşuyoruz bir dakika sonra ne dediğimi hiç kimse hafızasında tutmayacak ama bu etkili yöntemleri kullanmalıyız. Bu etkili yöntemlerden birisi sanat. Bununla memleketimizi dışarı açma noktasında en iletişim noktalarından birisi sinema” dedi.

Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar da organizasyonun gençlerin kendilerini geliştirmesine çok büyük katkılar sunacağını ifade ederek, “Malatya’mıza güzel şeyler oluyor. Farklı etkinlik ve organizasyonlarda bir aradayız. Bu organizasyonda hem gençlerimizin kendilerini geliştirmelerine hem de şehrimizin tanıtımına etkisi olur” dedi.

Festivalin Onursal Başkanı ve İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay da festivalin 14'üncüsünü gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadıklarını belirterek, bu yıl festivale 86 ülkeden 1062 eserin başvurduğunu kaydetti.

Rektör Kızılay, festivalin dünyada takip edildiğini, tuttuğunu, izlendiğini ve önemsendiğini ifade ederek, “

Türkiye'den 186 eser, İran'dan 193 eser başvurdu. İran'dan daha fazla başvuru var. Hindistan'dan 100'e yakın başvuru var. ABD'den, Rusya'dan başvurular var. Bu şunu gösteriyor, insanlarımız pandemi sürecinde susamış, bir arayış içerisinde. Belli birikime sahip, kendini kanıtlamış, artık değerini bulmuş festivalleri uluslararası, ilgi alanı film sinema sektörü olan eser sahipleri takip ediyor. Bizim festivalimiz de bu yönüyle sadece ülkemizde değil 1062 eserin başvuru yapıldığı önemli festivallerden birisi” diye konuştu.

Festivalin açılış töreni, müzik dinletisinin ardından sona erdi.