1936 Yılında Kayıtlara Geçti

Kültür-Sanat (Web Sitesi) - Web Sitesi | 01.04.2022 - 12:35, Güncelleme: 01.04.2022 - 12:35 5731+ kez okundu.
 

1936 Yılında Kayıtlara Geçti

Malatya’da fotoğrafçılıkla uğraşan turizmci Murat Öztürk, tarihi milattan önce 8.yüzyıla dayanan ve 1936 yılında kayıtlara geçen, Şırzı Hitit Yazıtı’nı görüntüledi.

Hekimhan ilçesi Boğazgören Mahallesi Çataltepe mevkiinde bulunan Şırzı (Çırzı) Hitit Yazıtı, yaklaşık 20 tonluk bir kayanın, 3 metre genişlik ve 2 metre yükseklikte yatay ve dikey yüzeyinde hiyeroglif yazılardan oluşan bir kitabe olarak milattan önce 8.yüzyıldan günümüze kadar gelmiştir. Dikey yüzey yüksekliği 1,5 metre, genişliği ise 2,5 metre olan Şırzı Hitit Yazıtı, ilk kez 1936 yılında Prof. Dr. Güterbock ve Doç. Dr. Sedat Alt tarafından duyuruldu. Hekimhan ilçesinin 8 kilometre kuzeyinde bulunan Şırzı Hitit Yazıtı, fotoğrafçıların ve sanatseverlerin büyük ilgisini çekiyor. Malatya Kayısı Çiçeği Fotomaratonu kapsamında ve HekimhanMedya arşivine fotoğraf çekmek üzere Hekimhan ilçesini tercih eden fotoğrafçı ve turizmci Murat Öztürk, Şırzı Hitit Yazıtı’nı fotoğrafladı. Öztürk, araştırmaları sonrası Şırzı Hitit Yazıtı’nı fotoğraflamaya karar verdiğini ifade ederek, “Bu kapsamda ilçemizin köylerini taramaya başladım, sağ olsun değerli büyüklerimizin yönlendirmeleri ile İlçemize yaklaşık 8 kilometre mesafede bulunan Boğazgören’e gittim. Burada Hititler, hiyeroglifi ile meydana getirilmiş o dönemdeki imkânlar ile kaya yüzeylerine yazılan yazıları fotoğrafladım, tabi hayal kırıklığına da uğramadım değil. İlgili yazıt yaklaşık olarak milattan önce 8 yüzyılda meydana getirilmiş. Yazıta ulaşmak için yol olanağı maalesef yok, belli mesafeyi araç ile gittikten sonra tepeye bahçelerden ve tepelik alandan yürümek gerekiyor.  Bu yazıta ulaşmak için yolda yönlendirme tabelası veya levhada bulunmuyor, üstelik yazıtın çevresi defineciler tarafından köstebek çukuruna çevrilmiş” dedi. Şırzı Hitit Yazıtı’nın tanınmasının Hekimhan adına önemli olduğunu dile getiren Öztürk, “Bu tarz değerlerin koruma altına alınıp, turizme kazandırılması gerekiyor. Hatta ders kitaplarında bile bu tür değerlerin yer alması bir kentin gelişimi adına oldukça önemli. Bu noktada da Hekimhan ilçesinde bulunan Şırzı Yazıtı’nın hak ettiği değeri bulması adına tanıtılması gerekiyor. İnsanların sadece fotoğraflardan görmesi yerine, canlı olarak bu yazıtı görmeleri, bunun için Hekimhan’a gelmeleri, ilçenin kültür ve turizminin gelişmesine katkı sağlayacaktır. İlgili ve yetkililerin bu anlamda Şırzı Hitit Yazıtı’na gerekli önemi vermesini bekliyoruz” diye konuştu. Kaya kütlesi üstünde yatay bir yüzey üzerinde 4 satır Luvi hiyeroglif yazıtlı ve 5 çizgi bulunuyor. Yazıtın muhtemelen bir madeni, Malatya’da yerel bir inşaatı kutlayan bir krala (Malizi) ait olduğu tahmin ediliyor. Yazıt, tanrı Runtiyas’ın koruyucu sözlerle, iyiliklerini içeriyor. Kral adı “Sati-Runtiyas, Sahwis oğlu” olarak verilirken, Sahwis Malatya Kralı Hilaruada, muhtemelen bir yazarın kardeşi-babası olan Urartu kaynaklardan Sahu olarak tespit edilebilir. Yazan kişi kaya yüzeyini düzleştirmediği için, metni oluşturan hiyeroglif işaretlerin kaya yüzeyindeki oyuk ve çatlakların üzerinden atlatılmış olması nedeniyle satırlar düzgün bir hat izlememektedir.
Malatya’da fotoğrafçılıkla uğraşan turizmci Murat Öztürk, tarihi milattan önce 8.yüzyıla dayanan ve 1936 yılında kayıtlara geçen, Şırzı Hitit Yazıtı’nı görüntüledi.

Hekimhan ilçesi Boğazgören Mahallesi Çataltepe mevkiinde bulunan Şırzı (Çırzı) Hitit Yazıtı, yaklaşık 20 tonluk bir kayanın, 3 metre genişlik ve 2 metre yükseklikte yatay ve dikey yüzeyinde hiyeroglif yazılardan oluşan bir kitabe olarak milattan önce 8.yüzyıldan günümüze kadar gelmiştir. Dikey yüzey yüksekliği 1,5 metre, genişliği ise 2,5 metre olan Şırzı Hitit Yazıtı, ilk kez 1936 yılında Prof. Dr. Güterbock ve Doç. Dr. Sedat Alt tarafından duyuruldu.

Hekimhan ilçesinin 8 kilometre kuzeyinde bulunan Şırzı Hitit Yazıtı, fotoğrafçıların ve sanatseverlerin büyük ilgisini çekiyor. Malatya Kayısı Çiçeği Fotomaratonu kapsamında ve HekimhanMedya arşivine fotoğraf çekmek üzere Hekimhan ilçesini tercih eden fotoğrafçı ve turizmci Murat Öztürk, Şırzı Hitit Yazıtı’nı fotoğrafladı.

Öztürk, araştırmaları sonrası Şırzı Hitit Yazıtı’nı fotoğraflamaya karar verdiğini ifade ederek, “Bu kapsamda ilçemizin köylerini taramaya başladım, sağ olsun değerli büyüklerimizin yönlendirmeleri ile İlçemize yaklaşık 8 kilometre mesafede bulunan Boğazgören’e gittim. Burada Hititler, hiyeroglifi ile meydana getirilmiş o dönemdeki imkânlar ile kaya yüzeylerine yazılan yazıları fotoğrafladım, tabi hayal kırıklığına da uğramadım değil. İlgili yazıt yaklaşık olarak milattan önce 8 yüzyılda meydana getirilmiş. Yazıta ulaşmak için yol olanağı maalesef yok, belli mesafeyi araç ile gittikten sonra tepeye bahçelerden ve tepelik alandan yürümek gerekiyor.  Bu yazıta ulaşmak için yolda yönlendirme tabelası veya levhada bulunmuyor, üstelik yazıtın çevresi defineciler tarafından köstebek çukuruna çevrilmiş” dedi.

Şırzı Hitit Yazıtı’nın tanınmasının Hekimhan adına önemli olduğunu dile getiren Öztürk, “Bu tarz değerlerin koruma altına alınıp, turizme kazandırılması gerekiyor. Hatta ders kitaplarında bile bu tür değerlerin yer alması bir kentin gelişimi adına oldukça önemli. Bu noktada da Hekimhan ilçesinde bulunan Şırzı Yazıtı’nın hak ettiği değeri bulması adına tanıtılması gerekiyor. İnsanların sadece fotoğraflardan görmesi yerine, canlı olarak bu yazıtı görmeleri, bunun için Hekimhan’a gelmeleri, ilçenin kültür ve turizminin gelişmesine katkı sağlayacaktır. İlgili ve yetkililerin bu anlamda Şırzı Hitit Yazıtı’na gerekli önemi vermesini bekliyoruz” diye konuştu.

Kaya kütlesi üstünde yatay bir yüzey üzerinde 4 satır Luvi hiyeroglif yazıtlı ve 5 çizgi bulunuyor. Yazıtın muhtemelen bir madeni, Malatya’da yerel bir inşaatı kutlayan bir krala (Malizi) ait olduğu tahmin ediliyor.

Yazıt, tanrı Runtiyas’ın koruyucu sözlerle, iyiliklerini içeriyor. Kral adı “Sati-Runtiyas, Sahwis oğlu” olarak verilirken, Sahwis Malatya Kralı Hilaruada, muhtemelen bir yazarın kardeşi-babası olan Urartu kaynaklardan Sahu olarak tespit edilebilir. Yazan kişi kaya yüzeyini düzleştirmediği için, metni oluşturan hiyeroglif işaretlerin kaya yüzeyindeki oyuk ve çatlakların üzerinden atlatılmış olması nedeniyle satırlar düzgün bir hat izlememektedir.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gunestv.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
Malatya haberleri