(İSTANBUL) Geçirdiği ameliyattan bir süre sonra yoğun bakıma alınan ancak kurtarılamayan eski CHP Genel Başkanı ve ANKA Haber Ajansı Onursal Kurucusu gazeteci yazar Altan Öymen (93), CHP'nin Cumhurbaşkanı adayı, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun gözaltına alındığı 19 Mart akşamı Saraçhane'ye gitmiş. Yaklaşık 75 dakika boyunca CHP Genel Başkanı Özgür Özel konuşurken arkasında durmuş, halkı selamlamıştı.
Eski CHP Genel Başkanı ve ANKA Haber Ajansı Onursal Kurucusu, gazeteci, yazar Altan Öymen, tedavi gördüğü Florence Nightingale Hastanesi'nde, saat 14.38'te yaşamını yitirdi. 93 yaşında yaşama veda eden Öymen'in ölümüyle ilgili hastaneden yapılan açıklamada, "Sayın Mehmet Altan Öymen, 6 hafta önce akciğer kanseri tanısıyla hastanemizde başarılı bir akciğer operasyonu geçirmiştir ve 1 hafta sonra sağlıkla taburcu olmuştur. Ancak yaklaşık 15 gün önce viral pnömoni (akciğer enfeksiyonu) nedeniyle hastamız Sayın Mehmet Altan Öymen hastanemize tekrar yatırılmıştır. Akciğer enfeksiyonunun hızla ilerlemesi sonucu gelişen solunum yetersizliği nedeniyle 3 gündür yoğun bakım ünitemizde takip edilen hastamız Sayın Mehmet Altan Öymen, bugün çoklu organ yetmezliği nedeniyle saat 14:38’de hayatını kaybetmiştir." denildi.
3 gün öncesine kadar gazetelerini okumaya, memleket meselelerine kafa yormaya devam etti
Kızı Aslı Öymen ise babasının başarılı bir ameliyat geçirdiğini ve taburcu olduğunu belirterek “Her şey güzel gidiyordu fakat bundan yaklaşık 15 gün önce babamın değerleri bozuldu. Bir virüse yenik düştük aslında küçücük bir virüse. Zatürre oldu. İşte hastaneye geldik ve o zatürreyle başa çıkamadık. O da başa çıkamadı ama son ana kadar bundan üç gün önce yoğun bakıma kaldırıldı o ana kadar babam her gün gazetelerini okudu. Her zamanki gibi memleket meseleleriyle haşır neşir olmaya, kafa yormaya devam etti.” dedi.
19 Mart akşamı akıllara geldi
Ölüm haberi büyük üzüntü yaratırken Altan Öymen'in demokrasi, özgürlük ve gazetecilik mücadelesi akıllara geldi. CHP Genel Başkanı Özgür Özel de o mücadelerden birini Trabzon'dan anımsattı. Öymen, CHP'nin Cumhurbaşkanı adayı, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun gözaltına alındığı 19 Mart akşamı Saraçhane'ye gitmiş. Yaklaşık 75 dakika boyunca CHP Genel Başkanı Özgür Özel konuşurken arkasında durmuş, halkı selamlamıştı. Özgür Özel o anları, "19 Mart darbesine Saraçhane'de direndiğimiz süreçte üç genel başkanımız Sayın Murat Karayalçın, Sayın Hikmet Çetin ve Sayın Altan Öymen Saraçhane'ye geldiler, otobüsün üstüne çıktılar. Biz bir selamlayın 'inin' dedik. İnmediler, 75 dakika orada, Saraçhane'de otobüsün üstünde durdu Altan ağabey. Sandalye teklif ettiler, 'Şuraya bir tabure koyalım, oturun', kabul etmedi. Dimdik ayakta durdu." dedi.
Bir gün önce üniversite diploması iptal edilen Ekrem İmamoğlu, çok sayıda İBB yöneticisi ile birlikte 19 Mart sabahı gözaltına alınmış, gelişmelere tepki gösteren yurttaşlar akşam saatlerinde Saraçhane'de buluşmuştu. Özgür Özel, "Ey Recep Tayyip Erdoğan sana sesleniyor, seni mertçe bir mücadeleye davet ediyorum. Ben Cumhuriyet Halk Partisi’nin genel başkanı olarak bütün üyelerime danışarak, en doğru adayı belirlemek için gayret sarf ettim, bir yol yürüyorum ve o yolun sonunda iktidar görüyorum, zafer görüyorum. Sen, benim, bizim, bu ülkenin cumhurbaşkanı adayına karşı kendinde bir güç göremiyorsun. Ona kaybettin, yenildin, yine yenileceğini biliyorsun. Bunun için türlü kumpaslarla şu canım İstanbul’un evladına zulmediyor, onunla uğraşıyorsun. Sen çok seçimlere girdin, çok seçimleri de kazandın. Bu seçimi kazanamayacağın için bu hukuksuzluklara başvurmak yerine madem öyle son cumhurbaşkanlığı seçiminin galibi olarak bir kenara çekilmeni, adayımın karşısına onunla mertçe rekabet edecek bir aday belirlemeni bekliyorum" demişti.
Altan Öymen'in cenaze programı
Altan Öymen için ilk olarak 21 Temmuz Pazartesi günü saat 13.00'te Ankara'da Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde tören yapılacak. Ardından saat 15.00'te CHP Genel Merkezi'nde tören düzenlenecek. Öymen'in cenaze namazı 22 Temmuz Salı günü ikindi vakti Teşvikiye Camii'nde kılınacak. Öymen'in cenazesi daha sonra Zincirlikuyu Mezarlığı'na defnedilecek.